reklama
Mangostan właściwy jest uważany za jeden z bardziej smacznych owoców tropikalnych. Ceni się go także za walory prozdrowotne. Czym dokładnie jest mangostan właściwy? Jakie wartości odżywcze posiada ten owoc? W jaki sposób mangostan właściwy wpływa na nasze zdrowie? Czym jest...
Karambola jest egzotycznym owocem, który po przekrojeniu ma kształt podobny do gwiazdy. Owoc ten cieszy się popularnością na całym świecie ze względu na walory smakowe i bogate wartości odżywcze. Jaki jest skład karamboli? Jak jeść ten tropikalny owoc? Czy...
Kumkwat to egzotyczny owoc o ciekawych walorach smakowych i cennych wartościach odżywczych. Czego ciekawego warto się o nim wiedzieć? Jaki jest skład kumkwatu? W jaki sposób owoc ten wpływa na nasze zdrowie? Czy można uprawiać kumkwat w Polsce? Czym jest...
Mleczko pszczele to produkowana przez pszczoły substancja, której lecznicze i kosmetyczne właściwości doceniano już w starożytnym Egipcie, Grecji i Chinach. Czym dokładnie jest mleczko pszczele? Jakie wartości posiada? W jaki sposób mleczko pszczele wpływa na nasze zdrowie i urodę? Czym...
Reishi jest to grzyb, z którego właściwości od tysięcy lat czerpie medycyna chińska i japońska. Jakie wartości odżywcze posiadają grzyby reishi? W jaki sposób wpływają one na nasze zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do ich stosowania? Czym są grzyby reishi? Reishi (z...
Pitaja to tropikalny owoc, który charakteryzuje się ciekawymi walorami smakowymi. Jakie wartości odżywcze posiada pitaja? W jaki sposób smoczy owoc wpływa na ludzkie zdrowie? Czy pitaja jest odpowiednia dla osób odchudzających się? Jakie są przeciwwskazania do jej spożywania? Czym jest...
Rambutan jest to egzotyczny owoc, który występuje między innymi w Chinach, Indonezji i Malezji. Jego znakiem rozpoznawczym jest charakterystyczne owłosienie. Jakie wartości odżywcze ma rambutan? W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Czy istnieją przeciwwskazania do spożywania tego...
Trybula ogrodowa to roślina, która z wyglądu bardzo przypomina pietruszkę (jednak zapach tych roślin bardzo się różni). Dawniej bardzo popularna, dziś (niesłusznie!) zapomniana. Warto zdawać sobie sprawę, że jest ona niezwykle cenną rośliną leczniczą. Jakie wartości odżywcze posiada trybula...
Dziczyzna była szalenie popularna w tradycyjnej kuchni polskiej (dawniej znajdowała się w polskim menu przez cały rok). Niestety dziś bardzo rzadko gości na naszych stołach. Statystyczny Polak spożywa 0,08 kilograma dziczyzny rocznie. Preferujemy mięso wieprzowe i mięso drobiowe pochodzące...
Parówki, czyli cienkie kiełbaski produkowane z mielonego mięsa cieszą się w Polsce ogromną popularnością. Można je kupić w każdym sklepie spożywczym. Dla wielu osób są nieodłącznym elementem śniadań. Służą też do przygotowywania znanych dań fast food – hot dogów....

Ostatnio dodane

Popularne wpisy