reklama
Awokado jest jednym z najzdrowszych owoców, które możemy obecnie kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Owoc ma charakterystyczny maślany smak i doskonale łączy się z wieloma produktami – można zastąpić nim masło, wykorzystać do produkcji past kanapkowych, a także...
Jeżeli dysponujemy zapasami zielonego groszku, a znudziła się nam popularna marchewka z groszkiem, możemy ugotować z niego zupę-krem. Danie to będzie znakomitym dodatkiem do obiadu, a podczas upalnych letnich dni nawet pełnowartościowym posiłkiem. Wielką zaletą tej zupy jest łatwość,...
Skaza białkowa w większości przypadków dotyczy małych dzieci (cierpi na nią około trzech procent wszystkich noworodków). Zdarza się jednak, że dolegliwość nie przemija nawet w późniejszym wieku. Czym dokładnie jest skaza białkowa? Jakie są jej objawy? Jak wygląda proces...
Zsiadłe mleko to produkt, o którym mało kto dziś pamięta. Jednocześnie trzeba wiedzieć, że cieszyło się ono ogromną popularnością w kuchni staropolskiej. Połączenie go z ziemniakami to prosty przepis na szybki, a zarazem smaczny obiad (który idealnie sprawdzi się...
Dieta rozdzielna cieszy się od wielu lat niesłabnącym powodzeniem. Jej zwolennicy podkreślają, że jest ona nie tylko skuteczna, ale również bezpieczna dla organizmu. Choć niełączenie białek i węglowodanów w jednym posiłku jest sprzeczne z przyzwyczajeniami większości z nas, do...
Praca taksówkarza jest bardzo wymagająca i często wiąże się z niezdrowymi nawykami. Jednocześnie wielu kierowców ceni sobie wolność i niezależność jaką ona daje i nie zamierza rezygnować z tego sposobu zarabiania. Niestety dieta wielu taksówkarzy pozostawia wiele do życzenia....
Olej słonecznikowy obok oleju rzepakowego jest najpopularniejszym tłuszczem roślinnym wykorzystywanym w Polsce. Nierafinowany zawiera wiele substancji odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na nasze zdrowie? Czym jest olej słonecznikowy? Jaki jest jego skład? W jaki sposób możemy go wykorzystać? Czy...
Buraki należą do łatwo dostępnych i tanich lokalnych warzyw. Ich niesamowite właściwości wykorzystywane są przez człowieka od tysięcy lat. Choć w Polsce burak na większą skalę uprawiany jest od szesnastego wieku, większość osób nie zdaje sobie sprawy, że ma...
W Polsce kalafior jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Często podajemy go solo lub jako dodatek do dań obiadowych. Warzywo doskonale sprawdzi się także do przygotowywania sałatek. Jakie wartości odżywcze ma kalafior? W jaki sposób warzywo to wpływa na nasze...
Zespół krótkiego jelita to stosunkowo rzadkie schorzenie, które w Polsce dotyka sześciu osób na milion. U osób cierpiących na to schorzenie pojawiają się problemy z wchłanianiem substancji odżywczych, co stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia. W zespole...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy