reklama
Polisorbat 60 to związek, który można spotkać w wielu produktach spożywczych, a także w kosmetykach. Jakie właściwości posiada e435? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia? Monostearynian polioksyetylenosorbitolu – co to takiego? Mianem monostearynianu polioksyetylenosorbitolu (oznaczany jest również jako polisorbat 60, czy...
Kępki żółte to nieestetyczne zmiany skórne przybierające postać żółtych grudek. Nie należy ich bagatelizować, gdyż są nie tylko problemem kosmetycznym, ale często również sygnałem, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Jakie są przyczyny powstawania kępek żółtych? W jaki sposób leczy...
Alkohol w proszku z założenia miał być udogodnieniem dla osób, które lubią od czasu do czasu napić się napojów wysokoprocentowych, jednak nie chcą nosić ze sobą ciężkich butelek. Palcohol jest natomiast lekki i poręczny, można zabrać go ze sobą...
Marskość wątroby to poważne schorzenie, które wymaga stosowania specjalnej diety. U osób cierpiących na marskość wątroby stwierdza się niedobór białka. Charakterystyczna jest utrata apetytu i zmniejszenie masy ciała. Jak wyglądają zalecenia dietetyczne przy marskości wątroby? Czym jest marskość wątroby? Mianem marskości...
Herbata lapacho to napój, którego prozdrowotne właściwości jako pierwsi odkryli Indianie zamieszkujący Boliwię, Peru, Paragwaj i Brazylię. Czym dokładnie jest lapacho? W jaki sposób oddziałuje ona na ludzki organizm? Czy herbata lapacho jest bezpieczna dla zdrowia? Czym jest lapacho? Mianem lapacho...
Szelak to substancja pozyskiwana z wydzieliny owadów – czerwców. Znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu (w tym w przemyśle spożywczym). Jakie właściwości ma szelak? W jaki sposób wykorzystuje się ten związek? Czy E904 jest bezpieczny dla zdrowia? Co to...
Kwas fumarowy występuje naturalnie w mchu i grzybach. Po raz pierwszy udało się go otrzymać w 1817 roku (udało się to niezależnie dwóm naukowcom). Czym dokładnie jest kwas fumarowy? Gdzie znajduje on zastosowanie? Czy E297 jest bezpieczny dla zdrowia? Co...
Kwas solny występuje w ludzkim żołądku (w formie rozcieńczonej). Warto zdawać sobie sprawę, że znajduje on zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu. Znajdziemy go w licznych produktach spożywczych. Czym jest kwas solny? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia? Co to jest...
Dimetylopolisiloksan to związek, który można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Występuje on między innymi w wyrobach cukierniczych, a także gotowych daniach. Czym dokładnie jest E900? W jaki sposób dimetylopolisiloksan wpływa na nasz organizm? Co to jest dimetylopolisiloksan? Mianem dimetylopolisiloksanu (w przemyśle...
W ostatnich latach coraz więcej mówi się o pestycydach w żywności. Większość z nas ma z nimi kontakt każdego dnia. Stosowanie pestycydów w rolnictwie niesie ze sobą wiele korzyści. Niestety jest również druga strona medalu – mają one negatywny...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy