reklama
Witarianizm, czyli surowa dieta w ciągu ostatnich lat zdobyła ogromną popularność na całym świecie. Jej zwolennicy przekonują, że surowa żywność nie tylko ma więcej walorów odżywczych, ale też smakuje lepiej. Co warto wiedzieć o witarianizmie? Kto może go praktykować? Czym...
Biotyna jest substancją, którą powinni zainteresować się wszyscy pragnący zadbać o kondycję swojej skóry, włosów i paznokci. Jej właściwości nie kończą się na wspomaganiu naszej urody. Czym jest biotyna? Jak wpływa na organizm człowieka. W jakich produktach spożywczych znajdziemy...
Bakłażan (nazywany także oberżyną lub gruszką miłości) staje się w Polsce coraz bardziej popularny. Można przyrządzić z niego wiele wykwintnych, a jednocześnie dietetycznych dań. W Polsce jest on znany już od XVI wieku, choć początkowo przez długi czas pełnił...
Kombucha jest obecnie napojem nieco zapomnianym, a niesłusznie, gdyż dostarcza nam wielu prozdrowotnych substancji. Jej dodatkowym atutem są walory smakowe. Czym dokładnie jest grzyb herbaciany? W jaki sposób samodzielnie przygotować taki napój? Co to jest kombucha? Kombucha (kombucza, grzyb herbaciany) jest...
Cielęcina to mięso chude, delikatne i lekkostrawne. W Polsce dość mało popularne ze względu na wysoką cenę, a także zdaniem niektórych – trudności w przygotowaniu. Jako, że cielęcina jest pełna cennych substancji odżywczych i walorów prozdrowotnych, dietetycy zalecają włączenie...
Hummus to jedna z tradycyjnych potraw kuchni bliskowschodniej. W Polsce został on rozpowszechniony przede wszystkim przez wegan, dla których jest cennym źródłem roślinnego białka. Współcześnie możemy go kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Czym dokładnie jest hummus? Jakie wartości...
Surowe kakao było znane i powszechnie stosowane przez starożytnych mieszkańców Ameryki Środkowej. Posiada ono wiele właściwości leczniczych, dlatego warto włączyć je do codziennej diety. Czym różni się surowe kakao od produktu powszechnie występującego na sklepowych półkach? W czym pomoże...
Roladki z piersi kurczaka ze szparagami to pomysł dla tych, którym zależy na przygotowaniu zdrowego, a zarazem wykwintnego dania. Powinni go wypróbować także ci, którym znudził się zwykły pieczony lub grillowany kurczak. Danie do sprawdzi się zarówno na obiad,...
Kurkuma jest jedną z najpopularniejszych przypraw. Łączymy ją przede wszystkim z kuchnią azjatycką, gdzie jest wykorzystywana od kilku tysięcy lat. Kurkumą warto się zainteresować nie tylko ze względu na ciekawe walory smakowe, ale przede wszystkim z uwagi na jej...
Jałowiec pospolity jest długowiecznym krzewem, który jest bardzo rozpowszechniony w Polsce. Pomimo nieograniczonego dostępu do tej rośliny, zdecydowanie zbyt rzadko korzystamy z jej leczniczych właściwości. Dlaczego powinniśmy poznać jałowiec bliżej? Jaki wpływ na nasz organizm ma ta roślina? Czym jest...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy