reklama
Uchyłki jelita grubego to dolegliwość, która dotyka przede wszystkich osób starszych – po ukończeniu pięćdziesiątego roku życia. Współcześnie coraz częściej zdarza się, że cierpią na nią osoby młode. W przypadku zdiagnozowania uchyłków jelita grubego zaleca się specjalną dietę, która...
Choć dęby rosną w Polsce w ogromnej ilości, niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że ich owoce – żołędzie są jadalne, a dodatkowo pełne składników odżywczych. Co najwyżej uważamy je za pokarm dla zwierząt hodowlanych. Warto mieć świadomość, że...
Pasteryzacja i sterylizacja to sposoby na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Na etykiecie umieszczonej na opakowaniu powinniśmy znaleźć informację, czy produkt był pasteryzowany, ewentualnie sterylizowany. Jak przebiega pasteryzacja, a jak sterylizacja żywności? Jakie są pomiędzy nimi różnice? Konserwowanie produktów spożywczych Produkty spożywcze,...
Dwutlenek krzemu to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu. Jest on popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go ponadto w niektórych kosmetykach. Czym dokładnie jest dwutlenek krzemu? W jaki sposób najczęściej się go wykorzystuje? Jak związek ten wpływa na ludzki organizm? Co...
Dieta wątrobowa nie jest dietą odchudzającą. Została ona skomponowana z myślą o leczeniu wielu chorób. Kto powinien zainteresować się dietą wątrobową? Na czym opiera się taki sposób odżywiania? Jakie produkty wybierać, a czego bezwzględnie unikać? Wskazania do zastosowania diety wątrobowej Wątroba...
Mąka jest jednym z podstawowych produktów w polskiej kuchni. Służy nam ona do wyrobu chleba, ciast, naleśników, pierogów, czy różnego rodzaju placków. Większość osób sięga po mąkę białą, nie zastanawiając się nawet czy nie da się jej zastąpić zdrowszym...
Człowiekowi od początku istnienia naszego gatunku zdarzało się okresowo głodować. Pierwotnie było to związane z brakiem dostępu do żywności, później głodówki stały się również elementem praktyki religijnej. Współcześnie posty religijne wydają się schodzić na dalszy plan. Pościmy, gdyż wiemy,...
Rokitnik jest pospolitą rośliną, którą można spotkać w wielu polskich parkach, a nawet przy drogach. Często znamy go z widzenia, nie mamy jednak pojęcia jakie właściwości posiada ta roślina. Okazuje się, że jest ona skarbnicą witamin, minerałów, a także...
Polisorbat 60 to związek, który można spotkać w wielu produktach spożywczych, a także w kosmetykach. Jakie właściwości posiada e435? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia? Monostearynian polioksyetylenosorbitolu – co to takiego? Mianem monostearynianu polioksyetylenosorbitolu (oznaczany jest również jako polisorbat 60, czy...
Chyba każdy z nas niejednokrotnie spotkał się z głogiem. Roślina ta powszechnie występuje w Polsce. Choć rośnie blisko, zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z możliwości jej wykorzystania. Głóg nie jest jedynie krzewem ozdobnym, choć prezentuje się wyjątkowo okazale. Od...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy