Polisorbat 60 to związek, który można spotkać w wielu produktach spożywczych, a także w kosmetykach. Jakie właściwości posiada e435? Czy jest on bezpieczny dla zdrowia?
Monostearynian polioksyetylenosorbitolu – co to takiego?
Mianem monostearynianu polioksyetylenosorbitolu (oznaczany jest również jako polisorbat 60, czy...
Aronia, choć produkowana w Polsce w ogromnych ilościach, nie cieszy się popularnością, na jaką zasługuje. Powodem może być charakterystyczny, cierpki smak tego owocu. Jeżeli do tej pory unikałeś aronii, koniecznie zapoznaj się z jej dobroczynnymi właściwościami. Picie szklanki soku...
Miód faceliowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów nektarowych. Zasługuje on na uwagę za sprawą wyjątkowego smaku, intensywnego aromatu i licznych prozdrowotnych właściwości. Jaki jest skład miodu faceliowego? Jak wpływa on na nasze zdrowie? Jak go stosować, żeby w...
Polisorbat 80 to związek wykorzystywany między innymi w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jako, że mamy z nim kontakt na co dzień, dobrze jest zadać sobie pytanie o jego wpływ na nasze zdrowie? Czy E433 jest bezpieczny, czy też...
Pigwa jest owocem powszechnie uprawianym w Azji. Stamtąd też została sprowadzona do Europy. Jest jednym z pierwszych drzew uprawianych przez człowieka. Możemy się spotkać z wieloma odmianami pigwy. W zależności od odmiany będzie ona przypominała jabłko lub gruszkę. Owoce...
Pasteryzacja i sterylizacja to sposoby na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Na etykiecie umieszczonej na opakowaniu powinniśmy znaleźć informację, czy produkt był pasteryzowany, ewentualnie sterylizowany. Jak przebiega pasteryzacja, a jak sterylizacja żywności? Jakie są pomiędzy nimi różnice?
Konserwowanie produktów spożywczych
Produkty spożywcze,...
Kiszona kapusta cieszy się wśród polskich konsumentów dość dużą popularnością, o czym świadczy fakt, że jest dostępna w większości supermarketów i osiedlowych sklepów. Niestety o prozdrowotnych właściwościach soku, który po niej pozostaje wie już mało kto. Większość z nas...
Wysokobiałkowe przekąski to propozycja przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie (mają one większe zapotrzebowanie na białko, niż ludzie prowadzący siedzący tryb życia). Obecne w nich białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Dzięki niemu mogą się one szybko zregenerować po...
Dwutlenek krzemu to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu. Jest on popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go ponadto w niektórych kosmetykach. Czym dokładnie jest dwutlenek krzemu? W jaki sposób najczęściej się go wykorzystuje? Jak związek ten wpływa na ludzki organizm?
Co...
Szelak to substancja pozyskiwana z wydzieliny owadów – czerwców. Znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu (w tym w przemyśle spożywczym). Jakie właściwości ma szelak? W jaki sposób wykorzystuje się ten związek? Czy E904 jest bezpieczny dla zdrowia?
Co to...