reklama
Człowiekowi od początku istnienia naszego gatunku zdarzało się okresowo głodować. Pierwotnie było to związane z brakiem dostępu do żywności, później głodówki stały się również elementem praktyki religijnej. Współcześnie posty religijne wydają się schodzić na dalszy plan. Pościmy, gdyż wiemy,...
Aronia, choć produkowana w Polsce w ogromnych ilościach, nie cieszy się popularnością, na jaką zasługuje. Powodem może być charakterystyczny, cierpki smak tego owocu. Jeżeli do tej pory unikałeś aronii, koniecznie zapoznaj się z jej dobroczynnymi właściwościami. Picie szklanki soku...
Miód faceliowy jest jednym z najbardziej cenionych miodów nektarowych. Zasługuje on na uwagę za sprawą wyjątkowego smaku, intensywnego aromatu i licznych prozdrowotnych właściwości. Jaki jest skład miodu faceliowego? Jak wpływa on na nasze zdrowie? Jak go stosować, żeby w...
Pigwa jest owocem powszechnie uprawianym w Azji. Stamtąd też została sprowadzona do Europy. Jest jednym z pierwszych drzew uprawianych przez człowieka. Możemy się spotkać z wieloma odmianami pigwy. W zależności od odmiany będzie ona przypominała jabłko lub gruszkę. Owoce...
Kiszona kapusta cieszy się wśród polskich konsumentów dość dużą popularnością, o czym świadczy fakt, że jest dostępna w większości supermarketów i osiedlowych sklepów. Niestety o prozdrowotnych właściwościach soku, który po niej pozostaje wie już mało kto. Większość z nas...
Pasteryzacja i sterylizacja to sposoby na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Na etykiecie umieszczonej na opakowaniu powinniśmy znaleźć informację, czy produkt był pasteryzowany, ewentualnie sterylizowany. Jak przebiega pasteryzacja, a jak sterylizacja żywności? Jakie są pomiędzy nimi różnice? Konserwowanie produktów spożywczych Produkty spożywcze,...
Polisorbat 80 to związek wykorzystywany między innymi w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i farmaceutycznym. Jako, że mamy z nim kontakt na co dzień, dobrze jest zadać sobie pytanie o jego wpływ na nasze zdrowie? Czy E433 jest bezpieczny, czy też...
Wysokobiałkowe przekąski to propozycja przede wszystkim dla osób aktywnych fizycznie (mają one większe zapotrzebowanie na białko, niż ludzie prowadzący siedzący tryb życia). Obecne w nich białko jest podstawowym budulcem naszych mięśni. Dzięki niemu mogą się one szybko zregenerować po...
Dwutlenek krzemu to związek chemiczny o szerokim zastosowaniu. Jest on popularnym dodatkiem do żywności, znajdziemy go ponadto w niektórych kosmetykach. Czym dokładnie jest dwutlenek krzemu? W jaki sposób najczęściej się go wykorzystuje? Jak związek ten wpływa na ludzki organizm? Co...
Dieta wątrobowa nie jest dietą odchudzającą. Została ona skomponowana z myślą o leczeniu wielu chorób. Kto powinien zainteresować się dietą wątrobową? Na czym opiera się taki sposób odżywiania? Jakie produkty wybierać, a czego bezwzględnie unikać? Wskazania do zastosowania diety wątrobowej Wątroba...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy