reklama
Bazylia to bez wątpienia jedna z najpopularniejszych przypraw. Cenimy ją za unikalny smak i aromat, który nadaje charakteru wielu potrawom. Jednocześnie nie należy zapominać, że bazylia posiada także właściwości lecznicze. Dlaczego warto zainteresować się bazylią? Czy jest ona przyprawą...
Papryka chili jest doskonale znana amatorom ostro doprawionych dań. Współcześnie coraz częściej docenia się ją nie tylko za walory smakowe, ale także działanie lecznicze i odchudzające. Co powinniśmy wiedzieć zanim zdecydujemy się wykorzystać papryczki chili? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania...
Majeranek to bardzo popularna przyprawa, którą wykorzystuje się między innymi w kuchni polskiej. Warto zdawać sobie sprawę, że jego zalety nie kończą się na ciekawych walorach smakowych. Jakie właściwości posiada majeranek? Dlaczego dobrze jest mieć go w swojej kuchni? Czym...
Cykoria to roślina, którą obecnie kupimy w każdym większym sklepie. Posiada ona charakterystyczny smak, przez co nie zawsze wiemy co z nią zrobić w kuchni. Jednocześnie cykorią warto się zainteresować, gdyż jest ona bogatym źródłem składników odżywczych i ma...
Sałatę rzymską kupimy na targach, a także w supermarketach. Stała się ona popularna dzięki sałatce Cezar, w której pełni funkcję jednego z najważniejszych składników. Jakie wartości odżywcze posiada sałata rzymska? Czy jest ona zdrowa? Co to jest sałata rzymska? Sałata rzymska...
Nesperas to egzotyczny owoc, który powoli staje się znany również w Polsce. Warto poznać go bliżej nie tylko ze względu na ciekawy smak, ale też bardzo dobry skład. Jak nesperas wpływa na nasze zdrowie? Jak go jeść? Czy można...
Sałata lodowa to niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe warzywo, które znajdziemy w sklepach niemal o każdej porze roku. Istnieje wiele sposobów, żeby wykorzystać ją w kuchni. Będzie ona również dobrym wyborem na diecie redukcyjnej. Co to jest sałata lodowa? Sałata lodowa...
Jesteśmy istotami społecznymi, co sprawia, że inni ludzie mają duży wpływ na wiele aspektów naszego życia. Zdecydowanie należy zaliczyć do nich odżywianie. Oczywiście to od nas zależy, co jemy na obiad, jednocześnie nasze zdrowe (lub niezdrowe) nawyki żywieniowe kształtowały...
Zieleń brylantowa to barwnik, który znajdziemy w wielu produktach spożywczych. Choć stosuje się ją powszechnie, zaczyna budzić coraz więcej kontrowersji (podobnie jak i inne dodatki do żywności). Jakie są przykładowe zastosowania E142? Czy zieleń brylantowa jest bezpieczna dla naszego...
Siarczyn sodu to związek, który często pojawia się na etykiecie produktów spożywczych. W jakich celach się go stosuje? Czy jest on bezpieczny dla naszego zdrowia? Co to jest siarczyn sodu? Siarczyn sodu (oznaczany symbolem E221) to nieorganiczny związek chemiczny, będący solą...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy