reklama
Pieprz cayenne powinien znaleźć się na liście zakupów wszystkich tych, którzy lubią pikantne potrawy. Czym dokładnie jest pieprz cayenne? W jaki sposób wpływa on na nasz organizm? Czy pieprz cayenne może być pomocny w odchudzaniu? Co to jest pieprz cayenne? Pieprz...
Estragon to przyprawa, która od setek lat stosowana jest w kuchni europejskiej. Jego zalety nie kończą się na walorach smakowych – znalazł on bowiem zastosowanie w medycynie ludowej. Czym jest estragon? Jaki wpływ ma na nasze zdrowie? Czy istnieją...
Amarant jest to barwnik wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Nadaje on żywności czerwono-niebieski kolor. Warto zdawać sobie sprawę, że może mieć on negatywny wpływ na zdrowie. W wielu krajach znajduje się na listach zakazanych dodatków do żywności. Czym dokładnie jest...
Osoby czytające etykiety żywności z pewnością zauważyły, że guma arabska jest jednym z częściej stosowanych dodatków do wyrobów cukierniczych. Jakie są jej właściwości? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? Co to jest guma arabska? Minem gumy arabskiej (oznaczana symbolem E414) określamy...
Tartrazyna to barwnik, który znalazł zastosowanie między innymi w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Nadaje ona produktom intensywnej żółtej barwy, jednak jest też niebezpieczna dla zdrowia. Tartrazyna nie powinna być podawana szczególnie małym dzieciom, gdyż to im w największym stopniu...
Błękit pantotenowy to kontrowersyjny barwnik, z którego przemysł spożywczy korzysta coraz rzadziej. Co powinniśmy o nim wiedzieć? Dlaczego lepiej jest go unikać? Co to jest błękit pantotenowy? Mianem błękitu pantotenowego (inna nazwa to błękit sulfanowy; oznaczany symbolem E131) określamy syntetyczny barwnik...
Sacharyna jest substancją słodzącą, która cieszy się dużym zainteresowaniem. Choć praktycznie nie ma kalorii, jest nawet pięćset razy słodsza od cukru. Czy warto używać sacharyny w charakterze słodzika? Czy jest ona bezpieczna dla zdrowia? Co to jest sacharyna? Mianem sacharyny (E954)...
Erytrozyna (jest znana także jako: jodoezyna, sól sodowa tetrajodofluoresceiny, erytrozyna B, czerwień FD&C 3, czerwień kwasanowa 51; oznacza się ją symbolem CI 45430 lub E 127) jest organicznym związkiem chemicznym, który znajduje zastosowanie jako barwnik do żywności i nie...
Kwas sorbowy (nazywany również kwasem sorbinowym i oznaczany symbolem E200) jest to substancja zaliczana do organicznych związków chemicznych należących do grupy nienasyconych kwasów karboksylowych. Charakteryzuje się on silnymi właściwościami grzybobójczymi. Pierwotnie był on otrzymywany przez ekstrakcję owoców jarzębiny (po...
Doskonale zdajemy sobie sprawę, że najkorzystniejsza dla naszego zdrowia jest regularna aktywność fizyczna na świeżym powietrzu. Wiemy, że codziennie powinniśmy zrobić przynajmniej dziesięć tysięcy kroków. Najlepiej iść na spacer do parku lub lasu, gdyż ludzki organizm potrzebuje kontaktu z...

Ostatnio dodane

Popularne wpisy