Orzechy brazylijskie możemy współcześnie kupić w większości polskich sklepów. Warto się nimi zainteresować, gdyż są wyjątkowo smaczne i mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie? Czym dokładnie są orzechy brazylijskie? Jakie są ich wartości odżywcze? Czy orzechy brazylijskie mogą szkodzić?
Orzechy...
Brzoskwinie to bardzo smaczne, soczyste i popularne owoce. Kochamy je za walory smakowe i nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że dodatkowo są one wyjątkowo zdrowe. Jakie wartości odżywcze mają brzoskwinie? W leczeniu jakich dolegliwości owoce te mogą być pomocne?...
Sukraloza jest to substancja słodząca, której smak jest niemal sześćset razy słodszy od zwykłego cukru. Posiada ona niski indeks glikemiczny, dlatego po jej spożyciu nie następuje podniesienie poziomu cukru we krwi. Co warto wiedzieć o sukralozie? Czy substancja ta...
Grejpfrut to bardzo popularny owoc, który praktycznie przez cały rok dostępny jest w polskich sklepach. Niewielu z nas ma świadomość, że jest on nie tylko smaczny i orzeźwiający, ale również bardzo zdrowy. Jakie wartości odżywcze posiadają grejpfruty? W jaki...
Podczas letnich, upalnych dni wielu z nas bardzo chętnie sięga po napoje gazowane (rozpuszczony w wodzie dwutlenek węgla i rozmaite dodatki). Zimne i orzeźwiające bardzo pozytywnie wpływają na nasze kubki smakowe, przez co pijemy ich więcej niż powinniśmy. Najgorsze,...
Bieganie kojarzy się nam z ogromnym wysiłkiem. Duża część osób uważa, że nie podoła wyzwaniu jakim są regularne treningi biegowe. Niektórzy myślą, że są zbyt starzy, inni - za mało sprawni. Jest też grupa osób, która obawia się kontuzji....
Hipnoza jako technika terapeutyczna jest stosunkowo rzadko stosowana. Brak większego zainteresowania tą metodą wynika między innymi z faktu, że hipnoza wielu osobom źle się kojarzy. Nie wszyscy też wierzą w jej skuteczność (jest ona sprawą w dużej mierze indywidualną)....
Makaron pełnoziarnisty polecany jest przez dietetyków jako zdrowsza wersja białego makaronu. W jaki sposób produkuje się makaron pełnoziarnisty? Jak produkt ten wpływa na nasze zdrowie?
Produkcja makaronu pełnoziarnistego
W większości aspektów produkcja makaronu pełnoziarnistego nie różni się od sposobu wytwarzania białego...
Współcześnie coraz bardziej powszechną praktyką jest spożywanie jednego posiłku dziennie. Tak długa przerwa pomiędzy posiłkami ma swoich zwolenników (tego typu dieta ma nieść ze sobą korzyści zdrowotne), a także przeciwników. Czy warto stosować OMAD i ograniczać się do jedzenia...
Anoreksja i inne zaburzenia odżywiania nie należą do zjawisk nowych. Choć wydaje się, że jeszcze nigdy w historii nie występowały na tak szeroką skalę. Zaobserwowano, że osoby, które mają skłonności do głodzenia się posiadają wspólne cechy osobowości. Ich wczesne...