Octan wapnia (E263) – charakterystyka, zastosowanie, czy jest bezpieczny dla zdrowia

0

Octan wapnia to w Polsce powszechnie stosowany dodatek do żywności. Mało kto wie, że dodaje się go również do kosmetyków, czy suplementów diety. Jakie właściwości ma E263? W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Czy są osoby, które powinny go unikać?

Co to jest octan wapnia?

Octan wapnia (oznaczany jako E263; sól kwasu octowego i wapnia) jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy octanów. Otrzymuje się go w wyniku reakcji wodorotlenku wapnia lub węglanu wapnia z kwasem octowym. Jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Obecnie uważa się, że jest bezpiecznym dodatkiem do żywności.

Zastosowanie octanu wapnia

E263 wykorzystywany jest w celu przedłużenia trwałości, regulacji kwasowości, a także utwardzania niektórych produktów spożywczych. Jest on obecny przede wszystkim w żywności przetworzonej – pieczywie z mąki pszennej, serach, piwie, winie, a także niektórych produktach dla dzieci.

Dodaje się go ponadto do suplementów diety i kosmetyków.

Czy octan wapnia jest bezpieczny dla zdrowia?

Octan wapnia został uznany za bezpieczny dodatek do żywności. W Polsce nie wymaga on limitowania. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na fakt, że jest on zakazany w takich krajach jak Japonia, Kanada, Australia, czy Nowa Zelandia.

Powinny go unikać osoby cierpiące na nietolerancję octu (jest to stosunkowo rzadka dolegliwość).

4.7/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here