Octan wapnia to w Polsce powszechnie stosowany dodatek do żywności. Mało kto wie, że dodaje się go również do kosmetyków, czy suplementów diety. Jakie właściwości ma E263? W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Czy są osoby, które powinny go unikać?
Co to jest octan wapnia?
Octan wapnia (oznaczany jako E263; sól kwasu octowego i wapnia) jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy octanów. Otrzymuje się go w wyniku reakcji wodorotlenku wapnia lub węglanu wapnia z kwasem octowym. Jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Obecnie uważa się, że jest bezpiecznym dodatkiem do żywności.
Zastosowanie octanu wapnia
E263 wykorzystywany jest w celu przedłużenia trwałości, regulacji kwasowości, a także utwardzania niektórych produktów spożywczych. Jest on obecny przede wszystkim w żywności przetworzonej – pieczywie z mąki pszennej, serach, piwie, winie, a także niektórych produktach dla dzieci.
Dodaje się go ponadto do suplementów diety i kosmetyków.
Czy octan wapnia jest bezpieczny dla zdrowia?
Octan wapnia został uznany za bezpieczny dodatek do żywności. W Polsce nie wymaga on limitowania. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na fakt, że jest on zakazany w takich krajach jak Japonia, Kanada, Australia, czy Nowa Zelandia.
Powinny go unikać osoby cierpiące na nietolerancję octu (jest to stosunkowo rzadka dolegliwość).