Octan wapnia (E263) – charakterystyka, zastosowanie, czy jest bezpieczny dla zdrowia

0
16

Octan wapnia to w Polsce powszechnie stosowany dodatek do żywności. Mało kto wie, że dodaje się go również do kosmetyków, czy suplementów diety. Jakie właściwości ma E263? W jaki sposób wpływa on na nasze zdrowie? Czy są osoby, które powinny go unikać?

Co to jest octan wapnia?

Octan wapnia (oznaczany jako E263; sól kwasu octowego i wapnia) jest to organiczny związek chemiczny należący do grupy octanów. Otrzymuje się go w wyniku reakcji wodorotlenku wapnia lub węglanu wapnia z kwasem octowym. Jest on wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Obecnie uważa się, że jest bezpiecznym dodatkiem do żywności.

Zastosowanie octanu wapnia

E263 wykorzystywany jest w celu przedłużenia trwałości, regulacji kwasowości, a także utwardzania niektórych produktów spożywczych. Jest on obecny przede wszystkim w żywności przetworzonej – pieczywie z mąki pszennej, serach, piwie, winie, a także niektórych produktach dla dzieci.

Dodaje się go ponadto do suplementów diety i kosmetyków.

Czy octan wapnia jest bezpieczny dla zdrowia?

Octan wapnia został uznany za bezpieczny dodatek do żywności. W Polsce nie wymaga on limitowania. Jednocześnie należy zwrócić uwagę na fakt, że jest on zakazany w takich krajach jak Japonia, Kanada, Australia, czy Nowa Zelandia.

Powinny go unikać osoby cierpiące na nietolerancję octu (jest to stosunkowo rzadka dolegliwość).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here