Nektarynki – właściwości, wpływ na zdrowie, odmiany, uprawa, ciekawostki

0

Nektarynki są słodkimi soczystymi owocami, które cieszą się uznaniem w Polsce i na świecie. Warto jeść je regularnie, gdyż są cennym źródłem witamin i minerałów. Z owoców tych nie muszą rezygnować także osoby odchudzające się? Jakie wartości odżywcze mają nektarynki? Jaki wpływ mają na nasze zdrowie?

Czym jest nektarynka?

Nektarynka to gatunek drzewa będący odmianą brzoskwini zwyczajnej. Jej owoce różnią się od owoców brzoskwini przede wszystkim tym, że ich skórka jest całkowicie gładka. Nektarynki pochodzą z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie były uprawiane już cztery tysiące lat temu. Miąższ owoców nektarynki jest bardzo soczysty, o słodko-kwaśnym smaku, i żółtym lub pomarańczowym kolorze. W przeciwieństwie do brzoskwiń miąższ da się łatwo oddzielić od pestki. Aromatyczne owoce zawierają niewiele kalorii, za to są pełne witamin i minerałów. Pomagają we wzmocnieniu odporności, walce ze stresem, dolegliwościami trawiennymi, mają również pozytywny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci. Znajdują również szerokie zastosowanie w kuchni.

Jakie właściwości mają nektarynki?

Warto jeść mandarynki, gdyż są one pełne ważnych dla naszego zdrowia witamin. Dostarczają głównie witamin A, E i C, a także niezbędnych dla zachowania dobrej kondycji układu nerwowego witamin z grupy B.

Słodkie owoce są również zasobne w beta-karoten, który chroni nas przed nowotworami, dba o nasz wzrok, a dodatkowo zabezpiecza skórę przed negatywnym wpływem promieniowania UV.

W nektarynkach znajdziemy błonnik pokarmowy (warto zdawać sobie sprawę, że jedna nektarynka pokrywa dziesięć procent dziennego zapotrzebowania na błonnik), który reguluje procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu, a także minerały. Związki mineralne obecne w tych owocach to przede wszystkim:

  • potas,
  • cynk,
  • wapń,
  • żelazo,
  • i magnez.

Oprócz beta-karotenu nektarynki dostarczają nam również innych karotenoidów – między innymi: luteiny, zeaksantyny i beta-kryptoksantyny.

Dzięki licznym składnikom odżywczym nektarynki wspierają pracę układu immunologicznego, układu krążenia, mają też pozytywny wpływ na wzrok. Regularne ich spożywanie poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Nektarynki na odchudzanie

Nektarynki należą do owoców, które możemy bez obaw włączyć do diety odchudzającej. W 100 g tych owoców znajduje się niecałe 50 kcal, dlatego nie musimy obawiać się, że przytyjemy. Za sprawą błonnika po spożyciu nektarynek czujemy się najedzeni, dlatego nie ma ryzyka, że zjemy ich zbyt dużo. Owoce te są znacznie lepszymi przekąskami niż popularne słodycze. Nie dość, że smakują wyśmienicie, to przyczyniają się do utraty zbędnych kilogramów i pozytywnie wpływają na zdrowie.

Spożywanie nektarynek jest dozwolone osobom chorującym na cukrzycę, ponieważ charakteryzują się one niskim indeksem glikemicznym. Jako, że działają one moczopędnie, pomagają oczyścić organizm z toksyn.

Popularne odmiany nektarynek

Możemy spotkać się z różnymi odmianami nektarynek. Poszczególne rodzaje mogą różnić się kształtem, kolorem czy wielkością, ale zasadniczo smakują podobnie. Wyróżniamy:

  • Red Gold, czyli odmianę o owocach dużych, charakteryzujących się owalnym kształtem. Kolor jej jest intensywnie czerwony, natomiast miąższ jest zbity i intensywnie żółty.
  • Fantasia to odmiana o owalnych owocach, których skórka jest zazwyczaj jasno-żółta lub pomarańczowa.
  • Harco – ta odmiana cechuje się średniej wielkości owocami. Ich skórka jest żółta, często bywa pokryta czerwono-fioletowym rumieńcem.
  • Hardried charakteryzuje się niewielkimi, okrągłymi owocami, które w dużej części pokrywa intensywnie czerwony rumieniec.
  • Płaskoowocowa jest niewielka, posiada kulistospłaszczoną pestkę, jej skórka ma intensywnie czerwony kolor. Jest ona bardzo soczysta.
  • Harblaze posiada owalne i duże owoce, a także bardzo soczysty, słodko-kwaśny miąższ.

Jak wybrać nektarynki?

Idealne do spożycia nektarynki powinny mieć jędrną i błyszczącą skórkę. Nie mogą być one całkowicie twarde, jednocześnie jeżeli są miękkie, oznacza to, że ich termin przydatności dawno minął. Zdecydowanie lepiej jest kupić niedojrzałe niż przejrzałe nektarynki. Kiedy są one zbyt twarde, wystarczy, że postoją jeden lub dwa dni w temperaturze pokojowej.

Zastosowanie nektarynki w kuchni

mandarynki w kuchniOwoce jakimi są nektarynki znakomicie smakują na surowo, jednak produkuje się z nich również:

  • dżemy,
  • marmolady,
  • galaretki,
  • słodkie sosy.

Można dodawać ich do:

  • jogurtów,
  • naleśników,
  • twarogów,
  • czy owsianek.

Ciekawe efekty uzyskamy łącząc nektarynki z serami pleśniowymi.

Nektarynki można mrozić, suszyć, a także wytwarzać z nich likiery, czy kompoty.

Czy wiesz, że:

  • Duże plantacje nektarynek znajdują się w Hiszpanii, Grecji, Stanach Zjednoczonych, Chile, Południowej Afryce, a także we Francji i Włoszech.
  • W Polsce również uprawia się nektarynki, jednak na mniejszą skalę, gdyż trudniejsze warunki klimatyczne sprawiają, że jej kwiaty często niszczone są przez wiosenne przymrozki.
  • W wielu sklepach kupimy suszone lub kandyzowane nektarynki.
  • Drzewa nektarynek żyją krótko, co najwyżej trzydzieści lat. Maksymalna wysokość jaką osiągają to sześć metrów.
  • Nazwa nektarynka pochodzi od nektaru.
4.9/10 - (7 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here