Natto – charakterystyka, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

0

Natto to jeden z najważniejszych produktów w kuchni japońskiej. Obecnie można je kupić również w niektórych polskich sklepach. Warto się nim zainteresować, gdyż oprócz interesującego smaku posiada liczne prozdrowotne właściwości. Czym dokładnie jest natto? W jaki sposób wpływa ono na nasz organizm?

Co to jest natto?

Mianem natto określamy sfermentowane ziarna soi. Ich produkcja polega na dodaniu do gotowanej soi bakterii Bacillus natto. W trakcie procesu fermentacji dochodzi do wytworzenia enzymu – nattokinazy. Ma on wpływ na rozrzedzenie krwi, dzięki czemu chroni przed powstawaniem zakrzepów. Tradycyjne natto ma konsystencję siemienia lnianego. Jego zapach nie przypadnie do gustu wszystkim. Na bazie natto powstaje popularna japońska zupa – miso.

Jakie wartości odżywcze posiada natto?

Natto zawiera duże ilości witaminy K2, która jest odpowiedzialna między innymi za regulowanie krzepliwości krwi. To jednak nie koniec jej właściwości – działa ona ochronnie na nasze kości, zapobiega zwapnieniu naczyń. Jej obecność w organizmie może chronić przed chorobami układu krążenia, a nawet przed nowotworami.

Sfermentowana soja zawiera również enzym – nattokinazę, który odpowiedzialny jest za rozrzedzanie krwi. Jest on skuteczniejszy od kwasu acetylosalicylowego, a jednocześnie nie powoduje żadnych skutków ubocznych (takich jak między innymi podrażnienie delikatnych błon śluzowych przewodu pokarmowego).

Natto to wreszcie fitoestrogeny sojowe. Proces fermentacji sprawia, że są one lepiej przyswajalne przez ludzki organizm. Zawartość fitoestrogenów sprawia, że natto będzie miało szczególnie korzystny wpływ na organizm kobiecy. Powinny po nie sięgnąć przede wszystkim kobiety w okresie menopauzy.

Japońskie natto jest jednym z lepszych naturalnych probiotyków. Ma ono pozytywny wpływ na kondycję flory bakteryjnej jelit, dzięki czemu poprawia nie tylko trawienie, ale również funkcjonowanie układu immunologicznego.

Natto jest bogate w proteiny, które obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Jest więc szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem.

Japońscy naukowcy odkryli, że natto jest w stanie obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) we krwi nawet o dziesięć procent. Może mieć również wpływ na regulację poziomu cukru we krwi.

Zważywszy na wszechstronne właściwości sfermentowanej soi, można powiedzieć, że chroni ona przed chorobami cywilizacyjnymi.

Gdzie kupić natto?

Sława natto dawno przekroczyła japońskie granice. Nie dziwi więc, że produkt ten dostępny jest również w polskich sklepach. Natto można kupić między innymi w sklepach ze zdrową żywnością. Podczas zakupów należy zapoznać się z etykietą – warto jest wybierać tylko i wyłącznie produkty japońskie. Wówczas mamy gwarancję, że są one bezpieczne dla zdrowia – w Japonii wprowadzono całkowity zakaz uprawiania roślin modyfikowanych genetycznie.

Natto, które możemy kupić w Polsce jest dostępne jedynie w formie suszonej. W praktyce oznacza to, że jest pozbawione zapachu.

Sfermentowana soja uchodzi za jeden z najzdrowszych produktów, dlatego być może warto rozważyć wykorzystanie jej w naszej kuchni. Na jej bazie przygotujemy tradycyjne japońskie potrawy. Warto dodawać ją także do sałatek, zup, jogurtów, a także innych przygotowywanych przez nas potraw.

4.7/10 - (2 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here