Mangostan właściwy – charakterystyka, wartości odżywcze, walory prozdrowotne, mangostan właściwy w kuchni

0
29

Mangostan właściwy jest uważany za jeden z bardziej smacznych owoców tropikalnych. Ceni się go także za walory prozdrowotne. Czym dokładnie jest mangostan właściwy? Jakie wartości odżywcze posiada ten owoc? W jaki sposób mangostan właściwy wpływa na nasze zdrowie?

Czym jest mangostan?

Mangostan to owoc wiecznie zielonego drzewa zaliczanego do rodziny kluzjowatych. Drzewo w naturalnych warunkach osiąga do 25 metrów wysokości. Podłużne liście mangostanu mają kolor oliwkowo-zielony. Kwiaty mogą być obupłciowe lub rozdzielnopłciowe. Po wewnętrznej stronie są one żółtawe, z zewnątrz natomiast czerwono-zielonkawe. Owocami są ciemno-fioletowe, okrągłe jagody, które pokrywa sucha i gruba skórka. Średnica owoców dochodzi do 7 centymetrów. Jagody są soczyste, w smaku słodko-cierpkie. Charakteryzują się wysoką zawartością składników odżywczych. Mangostan właściwy pochodzi z Malezji, Indonezji i Tajlandii (uprawy tej rośliny zlokalizowane są w Azji Południowo-Wschodniej), można go spotkać także w Ameryce Południowej.

Mangostan właściwy – wartości odżywcze

W owocach mangostanu znajdziemy spore ilości witamin z grupy B, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Owoc jest również źródłem witaminy A, witaminy C i witaminy E (nazywanej także witaminą młodości i płodności). Dostarczają nam one koenzymu Q10, błonnika i węglowodanów.

Mangostan to źródło związków mineralnych, takich jak:

– magnez,

– potas,

– wapń,

– żelazo,

– sód,

– miedź,

– cynk.

Do najważniejszych składników mangostanu zaliczamy ksantony – antyoksydanty, których nie znajdziemy w żadnym innym pokarmie.

Mangostan właściwy – wpływ na zdrowie

Mangostan właściwy ma bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Dzięki wysokiej zawartości witamin, minerałów i innych substancji odżywczych zapobiega on występowaniu niedoborów.

Zawarte w nim związki charakteryzują się działaniem antybakteryjnym, przeciwwirusowym (mogą być skuteczne nawet przy wirusie HIV), przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym, przeczyszczającym, antyoksydacyjnym. Mangostan działa moczopędnie, w efekcie przyspiesza oczyszczanie organizmu z toksyn i chroni nerki.

Mangostan dzięki zawartości flawonoidów i witamin ma pozytywny wpływ na kondycję naszej skóry (działa odmładzająco). Jest też pomocny w przypadku schorzeń skóry o podłożu bakteryjnym, czy alergicznym.

Regularne spożywanie mangostanu wpływa korzystnie na stan układu sercowo-naczyniowego. Mangostan obniża ciśnienie, a także poziom złego cholesterolu we krwi.

Zawarte w owocach mangostanu związki wykazują korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego (zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na choroby neurodegeneracyjne). Ich spożywanie poleca się także osobom z cukrzycą, gdyż obniżają poziom glukozy we krwi i zmniejszają oporność na insulinę.

Mangostan wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory (obecne w nim związki niszczą komórki nowotworowe). Może okazać się pomocny w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, a także przyspieszać gojenie się ran.

W Tajlandii mangostan (a konkretnie wywar ze skórki mangostanu) powszechnie wykorzystuje się przy dolegliwościach trawiennych. Jest pomocny między innymi przy biegunce. Owoce dzięki zawartości błonnika pomagają przy wzdęciach i zaparciach, przyspieszają również oczyszczanie organizmu z toksyn.

Mangostan na odchudzanie

Ekstrakty z mangostanu znajdują się w wielu suplementach diety wspomagających odchudzanie. Aktywne związki w nim zawarte przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej, pomagają oczyszczać organizm z toksyn, dodają energii. Świeże owoce mangostanu są ponadto bogate w błonnik, który daje nam długotrwałe poczucie sytości. Również witaminy i minerały obecne w tym owocu są trudne do przecenienia na diecie redukcyjnej – zapobiegają one powstawaniu niedoborów, o które nie jest trudno przy zmniejszeniu kaloryczności diety.

Owoce mangostanu posiadają łagodne działanie przeczyszczające, dzięki czemu chronią przed wzdęciami i zaparciami, które są częstym problemem osób na diecie.

Zastosowanie mangostanu właściwego w kuchni

blankW Polsce owoce mangostanu właściwego można kupić w niektórych supermarketach. Możliwe jest również zamówienie ich przez internet. Jest to owoc mało popularny ze względu na trudności w transporcie (dodatkowo drzewa, na których rosną owoce nie dają dużych plonów). Można go przechowywać zaledwie kilka dni. Na rynku dostępne są przetwory z mangostanu, jednak posiadają one znacznie mniej składników odżywczych niż surowe owoce.

Podczas zakupów mangostanu należy zwracać uwagę, żeby wybierać jędrne i ciemne owoce z szypułką. Zdatny do spożycia miąższ powinien być jasny, pozbawiony brązowych plam.

W smaku mangostan jest słodko-cierpki. Porównuje się go z ananasem, poziomką, morelą, czy pomarańczą (sekretem jego unikalnego smaku może być niski poziom pH połączony ze stosunkowo wysoką zawartością fruktozy). Pestki mangostanu charakteryzują się gorzkim smakiem, dlatego lepiej jest ich nie spożywać.

Mangostany najlepiej jest spożywać na surowo (w takiej postaci zawierają najwięcej składników odżywczych). Najłatwiej jest przeciąć owoc na pół i wydrążyć zawartość przy pomocy łyżeczki.

Przeciwwskazania do spożywania mangostanu

Owoce mangostanu choć niezwykle zdrowe nie są odpowiednie dla każdego. Warto zdawać sobie sprawę, że mangostan posiada właściwości obniżające krzepliwość krwi. Z tego względu nie powinien być spożywany przez osoby mające problemy z zaburzeniami krzepnięcia krwi.

Dodatkowo owoce mangostanu mogą powodować reakcje alergiczne, które objawiają się opuchlizną gardła, języka i błon śluzowych układu pokarmowego. Nadmierne spożycie mangostanu może doprowadzić do kwasicy moczanowej (jest to zaburzenie charakteryzujące się nadmierną kumulacją kwasu mlekowego w organizmie).

Czy wiesz, że:

– Mangostan właściwy znany jest także jako: żółtopla, żółciecz, garcynia, smaczelina.

– Drewno mangostanu właściwego jest bardzo cenione w rzeźbiarstwie.

– Z tłuszczu pozyskiwanego z nasion mangostanu wytwarza się mydło.

– Największym producentem mangostanów jest Tajlandia.

– Ekstrakty z owoców magostanu często wykorzystywane są w suplementach diety.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here