Kozieradka – zastosowanie w kosmetyce, dla sportowców, zastosowanie w kuchni, uprawa, ciekawostki

0

O kozieradce (koniczyna grecka) mówi się współcześnie coraz częściej. Jest ona nie tylko przyprawą cenioną w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej, ale również cennym surowcem kosmetycznym. Co więcej roślina ta może poprawić wyniki sportowe, dlatego powinni zainteresować się nią sportowcy. W jaki sposób możemy wykorzystać kozieradkę?

Kozieradka dla sportowców

Nasiona kozieradki zawierają wiele substancji, które szczególnie korzystnie wpływają na organizm osoby uprawiającej sport. Warto zdawać sobie sprawę, że kiedy intensywnie ćwiczymy, z naszego organizmu wraz z potem usuwane są związki mineralne. Możemy tego uniknąć spożywając nasiona koniczyny greckiej, które zatrzymują wapń, chlor, sód i żelazo w organizmie. Co więcej chronią one organizm przed odwodnieniem.

Związki zawarte w kozieradce sprawiają, że roślina ta działa podobnie jak sterydy anaboliczne. Dzięki nim nasz organizm regeneruje się szybciej, zwiększa się stężenie erytrocytów i hemoglobiny we krwi, następuje też przyrost tkanki łącznej i mięśniowej.

Z powyższych względów kozieradka polecana jest szczególnie osobom uprawiającym sport wyczynowo, kulturystom, osobom cierpiącym z powodu osłabienia i niedokrwistości. Roślina ta jest w stanie przyspieszyć przemianę materii, dlatego kurację nią mogą rozważyć także wszyscy ci, którym zależy na utracie zbędnych kilogramów.

Pierwsze efekty powinny pojawić się już po trzydziestu dniach spożywania kozieradki. Zazwyczaj zaleca się cykliczne kuracje trwające od trzech do sześciu miesięcy.

Przed rozpoczęciem kuracji warto zdawać sobie sprawę, że kozieradka może zmieniać zapach ludzkiego potu, co nie będzie odpowiadało wszystkim.

Dawkowanie kozieradki

Kozieradkę spożywa się najczęściej w formie odwaru lub po prostu w postaci suchego proszku.

Jeżeli zdecydujemy się na pierwszą wersję – jedną lub dwie łyżeczki kozieradki zalewamy szklanką wrzącej wody i parzymy przez około trzydzieści minut. Równie dobrym rozwiązaniem jest połknięcie jednej lub dwóch łyżeczek sproszkowanych nasion tej rośliny.

W przypadku, gdy kozieradka ma być stosowana zewnętrznie, około 25 g nasion mielimy, a następnie mieszamy z wodą – tak, żeby powstała pasta, którą następnie aplikujemy na skórę.

Zastosowanie kozieradki w kosmetyce: włosy

Coraz więcej osób uważa kozieradkę za znakomity surowiec kosmetyczny. Warto stosować ją zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie.

Kozieradka pomoże nam rozwiązać problem nadmiernie wypadających włosów. Sekretem jej skuteczności jest zawartość fosfolipidów i minerałów:

  • potasu,
  • krzemu,
  • selenu,
  • magnezu,
  • czy żelaza.

Wcierki z kozieradki poprawiają ukrwienie skóry głowy, pomagają też witaminom i minerałom wniknąć głębiej, dzięki czemu włosy zostają wzmocnione. Kuracja koniczyną grecką trwa zazwyczaj około trzech tygodni. Pierwsze efekty można zaobserwować już po kilku dniach regularnego jej stosowania. W tym czasie kondycja włosów powinna bardzo się poprawić. Zaleca się powtarzanie kuracji kilka razy w roku.

Zmniejszenie wypadania włosów to nie jedyna korzyść kuracji koniczyną grecką. Część osób zauważa również wzrost nowych włosów (co więcej rosną one znacznie szybciej niż zazwyczaj), uniesienie włosów u nasady, zmniejszenie przetłuszczania się włosów, a także ich większą sprężystość. Jeżeli mieliśmy problem z łupieżem i swędzeniem skóry głowy – kozieradka go zlikwiduje.

Musimy zdawać sobie sprawę, że nie w każdym wypadku kuracje kozieradką będą skuteczne, gdyż wypadanie włosów może mieć różne podłoża. Niekiedy jest spowodowane chronicznym stresem, zaburzeniami hormonalnymi, niedoczynnością tarczycy, czy też cukrzycą. W takich sytuacjach jedynym skutecznym rozwiązaniem będzie wyleczenie choroby lub zredukowanie stresu.

Kuracji z wykorzystaniem kozieradki powinni unikać mężczyźni mający problem z łysieniem androgenowym. W tym przypadku mogą pojawić się efekty odwrotne od zamierzonych, gdyż roślina ta zwiększa stężenie androgenów we krwi.

Zastosowanie kozieradki w kosmetyce: skóra

Kozieradka ma znakomity wpływ na kondycję skóry, dlatego często wykorzystywana jest do produkcji kosmetyków. Roślina ta najlepiej sprawdzi się do pielęgnacji skóry trądzikowej, ze skłonnościami do przetłuszczania się. Jest ona skuteczna, gdyż zawarte w niej składniki likwidują nadmiar sebum, działają przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i ściągająco.

Kończynę grecką warto wykorzystać do produkcji domowych kosmetyków. Są one równie skuteczne jak kosmetyki drogeryjne, a jednocześnie w ich przypadku mamy pewność, że charakteryzują się dobrym, bezpiecznym dla naszej skóry składem.

Peeling z kozieradki

Peeling na bazie kozieradki pomoże nam pozbyć się martwego naskórka, a co więcej dzięki niemu uzyskamy piękną, zdrowo wyglądającą skórę. Wykonanie peelingu sprawi również, że inne preparaty kosmetyczne będą się lepiej wchłaniać. Jego wykonanie jest bardzo proste. Będziemy potrzebowali:

  • około trzech łyżeczek nasion kozieradki,
  • jedną łyżkę jogurtu naturalnego.

Nasiona należy zmielić, a następnie wymieszać z jogurtem. Taką maseczkę aplikujemy na oczyszczoną skórę twarzy lub ciała i delikatnie masujemy. Po kilku chwilach peeling zmywamy ciepłą wodą.

Maseczka z kozieradki

Bardzo dobrym kosmetykiem do pielęgnacji skóry przetłuszczającej się, ze skłonnościami do trądziku jest maseczka z kozieradki. Do jej przygotowania potrzebujemy dwóch – trzech łyżeczek zmielonych nasion kozieradki i gorącej wody. Proszek mieszamy z wodą w takich proporcjach, żeby powstała pasta. Maseczkę rozprowadzamy na dokładnie oczyszczonej twarzy i pozostawiamy na około dwadzieścia minut.

Tonik z kozieradki

Z kozieradki możemy przygotować także tonik do skóry trądzikowej, który będzie znacznie skuteczniejszy i bezpieczniejszy dla naszej skóry niż wiele kosmetyków tego typu, które są dostępne w sklepach.

Do przygotowania toniku potrzebujemy zaledwie dwóch składników – łyżki nasion kozieradki i 200 ml gorącej wody. Kozieradkę zalewamy wodą i odstawiamy na około dwadzieścia minut. Zawartość przecedzamy. Po ostygnięciu tonik jest gotowy do użycia. Powinniśmy zdawać sobie sprawę, że kosmetyk ten nie zawiera konserwantów, w efekcie jego termin przydatności jest znacznie krótszy niż ma to miejsce w przypadku drogeryjnych kosmetyków. Niezależnie od tego, czy zużyjemy go czy nie – nadaje się on do użytku jedynie przez siedem dni.

Zastosowanie kozieradki w kuchni

blankKozieradka jest przyprawą typową dla kuchni bliskowschodniej i indyjskiej, choć obecnie znajduje ona zastosowanie na całym świecie. Koniczyna grecka jest ważnym składnikiem tradycyjnej mieszanki curry. Spotkamy ją również w wielu innych orientalnych mieszankach przypraw.

Nasiona kozieradki wykorzystywane są do przyprawiania mięs – bardzo dobrze komponują się z wołowiną, cielęciną, baraniną, a także dziczyzną. Przyprawy używa się również do dań rybnych (bardzo dobrze komponuje się przede wszystkim z makrelą i tuńczykiem). Bardzo popularną potrawą, do której przygotowania używa się między innymi kozieradki jest kurczak curry, który często pojawia się na naszych stołach, a także w wielu innych zakątkach świata.

Kozieradka świetnie pasuje do dań na bazie warzyw. Warto wykorzystać ją do produkcji sosów, marynat i farszów. Jest to przyprawa w dużej mierze uniwersalna, dlatego dobrze jest wzbogacać nią smak zup, sałatek, makaronów, czy past do chleba. Niektórzy dodają nasion koniczyny greckiej do własnoręcznie wypiekanego chleba – nadaje ona pieczywu charakterystycznego, intensywnego smaku.

Co ciekawe orientalna kozieradka znajduje zastosowanie nawet w przemyśle cukierniczym – dodaje się jej między innymi do chałwy.

Uprawa kozieradki

Jako, że kozieradka cieszy się coraz większą popularnością w Polsce, wiele osób decyduje się na jej posadzenie w swoim ogrodzie. Jej wielkim atutem jest fakt, że nie sprawia ona większych problemów w uprawie.

Koniczyna grecka bardzo lubi stanowiska słoneczne, dlatego dobrze jest ją posadzić w miejscu, które przez większość dnia jest bardzo dobrze nasłonecznione. Duże znaczenie na wybór podłoża pod uprawę kozieradki. Powinno być ono przepuszczalne, z dużą ilością wapna, za to z minimalną zawartością azotu. Nie wolno sadzić kozieradki w miejscach podmokłych, gdyż nie będzie się w nich rozwiać prawidłowo.

Roślina jest jednoroczna, dlatego nie ma dla nas większego znaczenia, że nie posiada dobrej odporności na mróz (surowiec zielarski jest zbierany przed pierwszymi przymrozkami).

Najlepszy czas na sadzenie kozieradki to wiosna – najlepiej połowa kwietnia. Nasiona należy wysiewać bezpośrednio do gruntu. Istotne jest, żeby pozostawić pomiędzy nimi odstęp co najmniej trzydziestu centymetrów. Roślina nie jest wymagająca, dlatego jedyne zabiegi pielęgnacyjne to regularne odchwaszczanie.

Surowcem zielarskim są liście i nasiona kozieradki, które można zbierać razem już w czerwcu – na samym początku kwitnienia, gdyż wówczas zawierają największe ilości leczniczych substancji. Po zbiorach kozieradkę suszy się w temperaturze około pięćdziesięciu stopni.

Czy wiesz, że:

  • Kozieradka to roślina, która powszechnie znana była już w starożytności. Jej nasiona znaleziono w grobowcu Tutenchamona.
  • Wzmianki o kozieradce pojawiają się w Biblii (Księga Liczb).
  • Inne znane nam nazwy kozieradki to koniczyna grecka, greckie siano, grecki jaskier, fenegryka, kozieradka lekarska, koziorożnik, nardus, synagogika.
  • W dawnych czasach wykorzystywano kończynę grecką jako paszę dla bydła. Praktych tych zaprzestano, gdyż jej charakterystyczny zapach przenikał do mleka.
  • Nasiona kozieradki służyły niegdyś do produkcji żółtego barwnika. Z kolei zawarte w nich związki śluzowe służyły do usztywniania tkanin.
  • Współcześnie kozieradkę wykorzystuje się czasem do wytwarzania sztucznych syropów klonowych.
  • Dawniej kozieradka była stosowana jako odżywka, której zadaniem było nadanie końskiej sierści blasku.
  • W starożytnym Egipcie kozieradka była wykorzystywana do balsamowania zwłok, a także do produkcji kadzideł.
  • Kozieradka wzbogaca glebę w azot.
  • O kozieradce wspomina Szymon Cyreński – żyjący w szesnastym wieku autor pierwszego polskiego pisma botanicznego.
4.9/10 - (4 votes)
reklama
blank
Artykuł sprawdzony merytorycznie przez ekspertów portalu StaloweZdrowie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here