Kostka rosołowa – skład, wpływ na zdrowie, jak zrobić domową kostkę rosołową

0

Kostka rosołowa to popularny produkt spożywczy, który wykorzystujemy do przygotowywania zup, sosów, a także wielu innych dań. Dzięki niej gotowanie staje się szybsze i prostsze. Kostki rosołowe stale goszczą w polskich kuchniach. Często kupujemy je z przyzwyczajenia nie zastanawiając się nawet jaki wpływ mają na nasze zdrowie. Jakie składniki zawiera kostka rosołowa? Czym zastąpić sklepową kostkę rosołową? Jak zrobić tego typu produkt w domu?

Kostka rosołowa – skład

Zanim zdecydujemy się na zakup kostki rosołowej, koniecznie zapoznajmy się z jej składem. Część osób uważa, że skoro taki produkt został dopuszczony do sprzedaży, z pewnością nam nie zaszkodzi. Częściowo jest to prawda. Po spożyciu zupy ugotowanej na kostce rosołowej prawdopodobnie nie trafimy do szpitala. Jednocześnie włączenie jej do menu na stałe nie pozostanie bez wpływu na kondycję naszego organizmu.

Problemem w przypadku znacznej części kostek rosołowych jest nadmierna ilość soli, która zostaje użyta do ich przygotowania. Niestety kostki rosołowe zawierają też inne dodatki, które nie powinny znaleźć się na naszych talerzach. W składzie tego typu produktów możemy znaleźć glutaminian sodu – związek, który odpowiedzialny jest za wzmacnianie smaku i zapachu potraw, karmel amoniakalny (E150c), który pełni funkcję barwnika spożywczego, inozynian disodowy (E631), czy guanylan disodowy (E627) które sprawiają, że smak zup i potraw jest bardzo intensywny.

W gorszej jakości kostkach rosołowych możemy znaleźć tłuszcz palmowy, maltodekstrynę (jest ona konserwantem i zagęstnikiem, który charakteryzuje się bardzo wysokim indeksem glikemicznym), cukier, gumę ksantanową (E415), mączkę chleba świętojańskiego (E410).

Kostka rosołowa – wpływ na zdrowie

Słabej jakości kostki rosołowe (których w polskich sklepach nie brakuje) mają negatywny wpływ na nasze zdrowie. Nadmierna ilość soli prowadzi do nadciśnienia, a ono w dłuższej perspektywie czasu może przyczynić się do powstania poważnych chorób układu sercowo-naczyniowego. Utwardzony olej palmowy zawiera tłuszcze trans, które mogą doprowadzić do wystąpienia zespołu metabolicznego. Ich spożywanie podnosi poziom złego cholesterolu we krwi, sprzyja również otyłości brzusznej.

Znajdujące się w kostkach rosołowych substancje wzmacniające smak i aromat mogą doprowadzić do przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego (na przykład mdłości). Część z nich wywołuje migrenowe bóle głowy, alergie, sprzyja przybieraniu na wadze.

Z tego typu produktów lepiej jest zrezygnować, zwłaszcza, że nie są one niezbędne do przygotowania smacznych dań. Możemy zastąpić je ekologicznymi kostkami rosołowymi (które współcześnie można znaleźć nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale też w drogeriach  supermarketach). Warto zdawać sobie sprawę, że kostki rosołowe nie są nam niezbędne. Często można je zastąpić przyprawami. Innym rozwiązaniem jest przygotowanie własnej, zdrowszej, domowej wersji kostki rosołowej.

Jak zrobić domową kostkę rosołową?

Przygotowanie domowej kostki rosołowej zajmie nam trochę czasu, jednak możemy przygotować większe ich ilości. Zdecydowanie warto jest zastąpić nimi kostki słabej jakości kostki rosołowe ze sklepu. Poniżej znajdują się składniki, których będziemy potrzebować:

– pół selera,

– trzy marchewki,

– cebula,

– dwa ząbki czosnku,

– por,

– dwie łyżki soli,

– łyżka lubczyku,

– dwa listki laurowe,

– trzy ziarenka ziela angielskiego,

– szczypta kurkumy,

– szczypta mielonej słodkiej papryki,

– dwie łyżki posiekanej natki pietruszki,

– pół łyżeczki czarnego pieprzu,

– szklanka wody,

– dwie łyżki masła.

Wszystkie warzywa należy dokładnie umyć, obrać, a następnie rozdrobnić (można je zetrzeć na tarce lub użyć blendera). Masło roztapiamy na patelni, po czym podsmażamy na nim cebulę (powinna być jedynie szklista, nie mocno zarumieniona). Po chwili do cebuli dodajemy czosnek. Jeszcze chwilę podsmażamy i wsypujemy na patelnię resztę warzyw (z wyjątkiem natki pietruszki).

Warzywa dokładnie mieszamy. Zalewamy je szklanką gorącej wody i dodajemy wszystkie przyprawy (liście laurowe i ziele angielskie powinny być wcześniej rozdrobnione). Wszystkie składniki mieszamy i dusimy do momentu aż cała woda wyparuje.

Gdy warzywa trochę wystygną przekładamy je do blendera, dodajemy natkę pietruszki i całość mielimy na gładką masę. Uzyskaną masę przekładamy na tacki do produkcji lodu i przekładamy do zamrażarki, gdzie może być przechowywana nawet przez kilka miesięcy.

Jeżeli nie chcemy trzymać kostek rosołowych w lodówce, możemy zawekować masę. Do tego celu przydadzą się nam niewielkie słoiki, które przed użyciem należy wyparzyć. Napełniamy je masą warzywną, zamykamy i ustawiamy w dużym garnku. Słoiczki zalewamy wodą i gotujemy przez około dwadzieścia minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy je z garnka i ustawiamy do góry dnem. Gdy cały proces przebiegnie prawidłowo, wieczka powinny być zassane do środka. Takie słoiki umieszczamy w chłodnym miejscu. Nadają się one do wykorzystania co najmniej przez kilka tygodni.

Podany przepis to jedynie sugestia. Do produkcji domowych kostek rosołowych można wykorzystać inne warzywa i ulubione składniki. Dania przygotowane z ich użyciem z pewnością będą zdrowsze i smaczniejsze od tych z dodatkiem sklepowych kostek rosołowych.

reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here