Kasza orkiszowa – wartości odżywcze, właściwości prozdrowotne, na odchudzanie, jak gotować

0
15
zboże

Historia orkiszu jest bardzo długa. Badania archeologiczne wskazują, że człowiek znał to zboże już pięć tysięcy lat przed naszą erą. W starożytnym Rzymie orkisz był ważnym składnikiem diety gladiatorów, gdyż jego regularne spożywanie wzmacniało mięśnie i dodawało energii. Choć kasza orkiszowa nie jest tak znana jak kasza jaglana, zdecydowanie warto się nią zainteresować. Zawiera ona wiele substancji, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Orkisz polecany jest osobom na diecie redukcyjnej, diecie wegańskiej, dobrze jest wykorzystać go również w profilaktyce cukrzycy. Wielką zaletą tego zboża jest również fakt, że posiada on bardzo mocną łuskę, która zabezpiecza przed zanieczyszczeniami, a nawet promieniowaniem radioaktywnym. Przekonajmy się dlaczego jeszcze warto sięgnąć po kaszę orkiszową.

Co to jest kasza orkiszowa?

Kasza orkiszowa to rodzaj kaszy produkowanej ze zboża o nazwie orkisz. Szczyt popularności kaszy orkiszowej przypadł na czasy średniowiecza. Z czasem został on wyparty przez zboża mniej wartościowe, za to bardziej wydajne, Współcześnie zainteresowanie nią ponownie wzrasta. Kasza orkiszowa należy do kasz ekologicznych, jako, że orkisz, z którego jest wytwarzana podczas uprawy nie wymaga stosowania pestycydów. Kasza orkiszowa jest doskonałym źródłem roślinnego białka, zawiera także witaminy z grupy B, minerały takie jak między innymi magnez, potas, cynk, fosfor i żelazo. Jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Jakość kaszy orkiszowej będzie w dużej mierze zależała od tego z jakiej odmiany orkiszu została ona wyprodukowana.

Dlaczego kasza orkiszowa zyskuje na popularności?

Współcześnie bez problemu możemy znaleźć kaszę orkiszową na sklepowych półkach. Orkisz jest coraz częściej wybierany przez rolników, którzy doceniają fakt, że zboże to nie ma dużych wymagań w kwestii uprawy. Wykazuje ono bardzo dużą odporność na warunki pogodowe, a dodatkowo zabezpieczone jest twardą łuską, która chroni swoją zawartość przed zanieczyszczeniami. Orkisz można uprawiać nawet na mało urodzajnych glebach, a co równie ważne – poradzą sobie z nim nawet początkujący rolnicy.

Orkisz wraca do łask również z powodu rosnącej świadomości społeczeństwa w kwestiach zdrowia. Coraz więcej osób docenia jego właściwości zdrowotne i stawia przed zwykłą pszenicą.

Warto zdawać sobie sprawę, że kasza orkiszowa może być produkowana z różnych odmian tego zboża. Jest to bardzo istotne, gdyż nie wszystkie rodzaje orkiszu są równie zdrowe. Tak zwane czyste odmiany orkiszu to:

  • Frankenkorn,
  • Altgold-Rotkorn,
  • Bauernlaender Spelz,
  • Oberkulmer Rotkorn,
  • Roter Tiroler,
  • Ostro,
  • Schwabenkorn.

Wybierając którąkolwiek z nich możemy mieć pewność wysokiej zawartości cennych dla zdrowia substancji. Na rynku powszechny jest również orkisz skrzyżowany z pszenicą, który charakteryzuje się gorszą jakością. Unikajmy kupowania kaszy orkiszowej wyprodukowanej z takich odmian zboża jak:

  • Lueg,
  • Hubel,
  • Albin,
  • Cosmos,
  • Hercule,
  • Rouquin.

Jakie składniki zawiera orkisz?

Orkisz jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze. 56% tego zboża to skrobia, 11,6 % – białko, 2,7% – niezbędne dla zdrowia tłuszcze i 2% – związki mineralne. W kaszy orkiszowej znajdziemy pokaźne ilości kwasu krzemowego, który korzystnie wpływa na skórę. Jest on pomocny w leczeniu trądziku, stanów zapalnych, grzybicy. Krzem zapobiega ponadto wypadaniu włosów i wzmacnia paznokcie.

 

Kasza orkiszowa zawiera ważne dla ludzkiego organizmu kwasy tłuszczowe – kwas linolenowy i kwas linolowy. Kwas linolenowy należy do rodziny omega-3. Jego działanie na nasz układ krążenia jest trudne do przecenienia. Obecność kwasu linolenowego w diecie chroni przed zawałami serca, a także takimi przewlekłymi chorobami jak zapalenie stawów. Co więcej kwas ten zmniejsza stężenie złego cholesterolu w organizmie i obniża ciśnienie. Warto zaznaczyć, że kwas linolenowy zawarty w kaszy orkiszowej jest lepiej przyswajalny niż ten w postaci suplementów.

Również kwas linolowy (znany pod nazwą CLA) wywiera bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm. Dotychczas prowadzone badania wskazują, że związek ten może chronić przed chorobami nowotworowymi, a także przed schorzeniami układu krążenia. Regularne spożywanie kwasu linolowego wyraźnie obniża poziom złego cholesterolu. CLA może zwiększać gęstość kości, a także opóźniać procesy starzenia. Co ciekawe kwas linolowy jest ważnym składnikiem suplementów diety wspomagających odchudzanie – działa on destrukcyjnie na tkankę tłuszczową, a także wzmacnia mięśnie. Przyjmowanie CLA jest zalecane również osobom cierpiącym na cukrzycę.

Kasza orkiszowa jest dobrym źródłem witaminy E, nazywanej także witaminą młodości. To między innymi dzięki niej opóźnia procesy starzenia się skóry, zapewnia jej nawilżenie, a także pozytywnie wpływa na płodność. Z kolei witamina K jest niezbędna do procesów krzepnięcia krwi, zapobiega zwapnieniu żył i tętnic, a także wzmacnia kości i chroni je przed złamaniem.

Kiedy regularnie spożywamy kaszę orkiszową możemy mieć pewność, że w naszym organizmie nie zabraknie witamin z grupy B, które są niezbędne dla prawidłowego działania naszego układu nerwowego.

Niepozorne zboże zawiera ponadto pokaźne ilości magnezu, który wzmacnia układ sercowo-naczyniowy, chroni kości, bierze udział w procesach krzepnięcia krwi, a także chroni przed stresem.  Zawarte w orkiszu żelazo zabezpiecza nas przed anemią, zapewnia prawidłowy rozwój płodu, a także zwiększa odporność organizmu. Wapń jest natomiast niezbędny dla zachowania mocnych kości i zdrowych zębów, reguluje pracę układu nerwowego, a także umożliwia prawidłowe funkcjonowanie naszym mięśniom. Obecna w kaszy orkiszowej miedź bierze udział w syntezie hemoglobiny, warunkuje także sprawną pracę mózgu.

W ziarnach orkiszu znajdziemy ponadto substancję o nazwie rodanid. Jest on naturalnym antybiotykiem, który nie występuje w żadnej innej kaszy. Działa on przeciwzapalnie, antybakteryjnie, chroni przed nowotworami, a jednocześnie wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.

Ważnym składnikiem kaszy orkiszowej jest również błonnik, który wspomaga procesy trawienia i pomaga usunąć toksyny zalegające w naszym organizmie.

Kasza orkiszowa wzmacnia odporność organizmu

Bogactwo cennych dla zdrowia substancji sprawia, że kasza orkiszowa powinna znaleźć ważne miejsce w naszej diecie przez cały rok. Jeżeli jednak mielibyśmy spożywać ją tylko sezonowo, zdecydowanie warto sięgnąć po nią w okresie jesienno-zimowym. Kasza ta doskonale rozgrzewa organizm, dlatego podczas mroźnych dni będzie smakowała jeszcze lepiej niż latem. Co ważne posiada ona wiele aktywnych substancji, które wzmacniają odporność organizmu. Układ immunologiczny wspierany jest przez zawarte w niej witaminy, minerały, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także rodanid będący naturalnym antybiotykiem.

W okresie, kiedy organizm musi walczyć z różnego rodzaju infekcjami duże znaczenie ma fakt, że kasza orkiszowa jest lekkostrawna i nie obciąża układu trawienia.

Odchudzanie – dlaczego kasza orkiszowa jest znakomitym produktem dietetycznym?

Kaszą orkiszową powinny zainteresować się osoby będące na diecie odchudzającej. Choć zawiera ona sporo kalorii (w stu gramach jest ich około 350) dostarcza nam wielu składników, które pomagają schudnąć. Jednym z nich jest błonnik, który przyspiesza trawienie, a także pęcznieje w żołądku zapewniając nam tym samym uczucie sytości na długie godziny. Dzięki porcji kaszy jaglanej nie będziemy mieć ochoty na przekąski pomiędzy posiłkami. Kasza zawiera także witaminy z grupy B i minerały, które działają na nas uspokajająco i poprawiają humor. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób „zajadających” trudne emocje.

Nie należy obawiać się nawet tego, że kasza orkiszowa zawiera sporo tłuszczów. Są to tłuszcze zdrowe, przyspieszające utratę zbędnych kilogramów. Wśród nich znajduje się CLA, który wykorzystywany jest do produkcji suplementów diety, których celem jest redukcja wagi. CLA zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej, przyspiesza usuwanie tej już istniejącej, dodaje energii, a także chroni mięśnie.

Po kaszę orkiszową powinni sięgnąć weganie. Dieta wegańska jest całkowicie pozbawiona produktów pochodzenia odzwierzęcego, dlatego mogą w niej wystąpić niedobory białka. Natomiast orkisz zawiera duże ilości znakomicie przyswajalnego białka roślinnego. Ze względu na białko i nienasycone kwasy tłuszczowe orkisz polecany jest również sportowcom, którzy chcą zwiększyć siłę swoich mięśni i tryskać energią.

Kasza orkiszowa na dobre samopoczucie i sprawny mózg

Regularne jedzenie kaszy orkiszowej wywiera bardzo pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy. Wszystko to za sprawą witamin z grupy B, minerałów takich jak magnez, miedź, czy wapń, a także kwasów tłuszczowych. Włączenie jej do stałego menu skutkuje poprawą pamięci i koncentracji, redukcją stresu, poprawą samopoczucia. Kasza orkiszowa jest wskazane również dla wszystkich cierpiących na bezsenność. Jest ona doskonałą alternatywą dla leków uspokajających i przeciwdepresyjnych. Zanim sięgniemy po wyroby apteczne wypróbujmy naturalny produkt leczniczy jakim jest kasza orkiszowa. Argumentem przemawiającym za jej wyborem jest między innymi brak charakterystycznych dla leków efektów ubocznych.

Kasza ta jest polecana dzieciom i młodzieży w wieku szkolnym, studentom, osobom pracującym umysłowo, a także osobom starszym, które chcą zadbać o sprawność swojego mózgu.

Kasza orkiszowa pomaga zachować młodość na dłużej

Osoby, które włączą kaszę orkiszową na stałe do swojej diety mogą spodziewać się poprawy wyglądu skóry i włosów. Zawartość witaminy E, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także krzemu sprawia, że skóra jest dobrze nawilżona, promienna, gładka, pozbawiona niedoskonałości, jędrniejsza i wygląda po prostu młodziej. Również włosy są mocne i błyszczące.

Młodość to nie tylko nieskazitelna skóra, ale także siła i energia. Dzięki spożywaniu kaszy orkiszowej zwiększa się wydolność naszego organizmu. Mamy więcej siły, co zachęca do uprawiania sportów. Łatwiej jest nam także zachować szczupłą sylwetkę.

Składniki zawarte w orkiszu sprawiają, że również nasz mózg młodnieje. Poprawia się nasza pamięć, jesteśmy w stanie dłużej skoncentrować się na jednym zagadnieniu. Co więcej – jesteśmy mniej podatni na stres, a także mamy lepszy humor. Optymistyczne nastawienie do świata sprawia, że pomimo metryki, ubywa nam lat.

Jak przygotować kaszę orkiszową?

Kasza orkiszowa będzie znakomitym składnikiem śniadania, obiadu, a także kolacji. Żeby cieszyć się pełnią jej właściwości, musimy pamiętać o odpowiednim jej przygotowaniu. Kaszę przed gotowaniem warto dokładnie wypłukać, żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Ważne jest także użycie do jej przyrządzenia minimalnej ilości wody. Cała woda powinna wyparować, ponieważ jej wylanie spowoduje, że pozbędziemy się również cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here