Jęczmień – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, młody jęczmień, ciekawostki

0

Popularność jęczmienia w Polsce i na świecie rośnie z roku na rok. Docenia się przede wszystkim walory lecznicze tej rośliny. W sklepach możemy spotkać się zarówno z kaszą jęczmienną, jak i z preparatami na bazie młodego zielonego jęczmienia. Jakie właściwości ma jęczmień? Co warto wiedzieć zanim włączymy go do swojej diety? Czy młody zielony jęczmień jest wart swojej ceny?

Co to jest jęczmień?

Jęczmień to jednoroczne zboże występujące naturalnie w klimacie umiarkowanym, które osiąga wysokość jednego metra. Należy ono do rodziny wiechlinowatych. Obecnie znamy około czterdzieści gatunków jęczmienia. Jako, że nie należy on do roślin szczególnie wymagających, uprawia się (szczególnie w Rosji) na dużą skalę. Współcześnie zboże to wykorzystywane jest do wyrobu kaszy i wytwarzania słodu, które posłuży następnie do produkcji piwa. Młody zielony jęczmień to w ostatnich latach jeden z najpopularniejszych suplementów diety.

Kilka słów o uprawie jęczmienia

Uprawa jęczmienia jest stosunkowo prosta, gdyż zboże to nie należy do wymagających. Możemy spotkać się z czterema odmianami jęczmienia. Jedną z nich jest jęczmień wyprostowany, którego cechą charakterystyczną są ziarna zawierające duże ilości białka. Jęczmień sześciorzędowy odznacza się krótkim, średnio zbitym kłosem. Jego przeciwieństwem jest jęczmień czterorzędowy o długim, a dodatkowo luźnym kłosie. Wyróżniamy również tak zwany jęczmień zwisły, który ma długie i luźne kłosy. Gdy jest on w pełni dojrzały ciężar ziaren sprawia, że zaczynają się one uginać.

Kasza jęczmienna popularna w polskiej kuchni

Z jęczmienia wytwarzana jest kasza jęczmienna, która cieszy się w Polsce ogromną popularnością. W sklepach możemy spotkać różne rodzaje takiej kaszy, na przykład:

  • jęczmienną perłową, czyli po prostu ziarno jęczmienia po usunięciu łuski. Taka kasza jest łamana i polerowana,
  • pęczak,
  • pęczak obtaczany,
  • perłową prażoną,
  • kaszę jęczmienną łamaną (ziarno jest oczyszczane i łamane, jednak w jego przypadku rezygnuje się z polerowania).

Młody jęczmień jako suplement diety

młody jęczmień, trawa, sproszkowany, do piciaMłody jęczmień (czyli kilkudniowe zielone liście tej rośliny) zawiera wiele prozdrowotnych substancji. Pozyskuje się z niego sok. Młody jęczmień jest niezwykle popularnym suplementem diety. W sklepach ze zdrową żywnością i aptekach znajdziemy sproszkowane liście z młodego jęczmienia, sproszkowany sok z tej rośliny, a także suplementy w postaci tabletek wzbogacane często innymi substancjami.

Powodzenie młodego jęczmienia wynika między innymi z faktu, że zawiera on dobrze przyswajalne witaminy i mikroelementy, jest także cennym źródłem aminokwasów.

Jęczmień – właściwości

Właściwości jęczmienia będą zależały przede wszystkim od tego w jakiej formie go spożywamy. Powszechnie znana w Polsce kasza jęczmienna zawiera:

  • pokaźne ilości błonnika,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę K,
  • wapń,
  • cynk,
  • żelazo,
  • potas.

Zielone liście jęczmienia są bardzo dobrym źródłem chlorofilu, zawierają także witaminy:

  • C,
  • E,
  • B1,
  • B2,
  • B6,
  • B12.

Z pierwiastków należy wyróżnić:

  • kwas foliowy,
  • potas,
  • żelazo,
  • mangan,
  • cynk,
  • krzem,
  • magnez.

Inne cenne substancje obecne w zielonym jęczmieniu to:

  • beta-karoten,
  • glikozylisowiteksyna będąca silnym antyoksydantem,
  • enzym SOD,
  • oksydazy,
  • transhydrogenazy, które pomagają w walce z nadwagą i otyłością.

Zastosowanie jęczmienia

Regularne spożywanie kaszy jęczmiennej polecane jest przede wszystkim osobom, które chcą poprawić swoje trawienie, a także oczyścić organizm z toksyn. Z kolei włączenie do diety młodego jęczmienia zalecane jest w przypadku, kiedy chcemy uzupełnić braki witamin i minerałów w organizmie. Młody jęczmień polecany jest do redukcji tkanki tłuszczowej, w profilaktyce przeciwnowotworowej, na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dodatkowo roślina ta stosowana jest na wzmocnienie odporności, a także poprawę nastroju i funkcji poznawczych.

Jęczmień na odchudzanie

Osoby, którym zależy na utracie nadprogramowej tkanki tłuszczowej powinny sięgać po jęczmień pod różnymi postaciami. Dzięki kaszy jęczmiennej poprawimy trawienie, a także zahamujemy apetyt. Warto spożywać ją regularnie, ponieważ zawiera ona błonnik, który w kontakcie z wodą zaczyna pęcznieć zapewniając nam uczucie sytości na długi czas, a co najmniej do następnego posiłku. Ten sam błonnik zmniejsza wchłanianie tłuszczów w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu spożywane przez nas posiłki stają się mniej tuczące.

Dobrze, kiedy na diecie redukcyjnej pojawia się także zielony jęczmień pod różnymi postaciami. Jest on niskokaloryczny, a jednocześnie zawiera wiele doskonale przyswajalnych witamin i minerałów. Są one bardzo ważne zwłaszcza w sytuacji, kiedy ograniczyliśmy wartość energetyczną swoich posiłków. Młody jęczmień to gwarancja, że w naszym organizmie nie zabraknie cennych składników odżywczych.

Wielkim atutem młodego jęczmienia jest enzym SOD, oksydazy, transhydrogenazy. Ich niedobór w organizmie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej, a tym samym do tycia.

Jęczmień a nowotwory

Spożywanie jęczmienia pod wieloma postaciami może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Kasza jęczmienna głównie ze względu na zawartość błonnika może chronić przed nowotworami układu pokarmowego. Wiąże ona toksyczne substancje, a także przyspiesza wypróżnianie, co skraca ich kontakt z naszym organizmem.

Zielone liście jęczmienia zawierają ogromne ilości antyoksydantów, a także chlorofilu pomagających w walce z wolnymi rodnikami. W jęczmieniu obecny jest tak zwany enzym katalazy, który zmusza układ odpornościowy do walki z nowotworem.

Co więcej sok z młodego jęczmienia ma właściwości alkalizujące i przeciwzapalne. Jego regularne przyjmowanie pomaga stworzyć w naszym organizmie środowisko nieprzyjazne nowotworom.

Jęczmień na diecie wegańskiej

Wszechstronne zboże będzie stanowiło doskonałe uzupełnienie diety wegańskiej. Zawiera ono przede wszystkim duże ilości białka, o które trudno, kiedy w naszym jadłospisie znajdują się jedynie potrawy pochodzenia roślinnego. Co ważne młody jęczmień jest jedną z niewielu roślin, w których obecna jest witamina B12 (jej niedobory często występują u wegan). Picie soku z młodego jęczmienia może więc stanowić dobrą alternatywę dla przyjmowania syntetycznych suplementów diety.

Czy wiesz, że:

  • W starożytności jęczmień był w wielu kulturach jednostką masy, wartości i długości.
  • Starożytni Egipcjanie wrzucali ziarna jęczmienia do grobowców swoich zmarłych – miało in to gwarantować pokarm w zaświatach.
  • Na monetach starogreckich pojawia się wizerunek jęczmienia.
  • Zboże to zostało wymienione w Biblii aż 31 razy.

Wyciąg z jęczmienia wspomaga organizm podczas radioterapii i chemioterapii.

4.8/10 - (3 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here