Jak zrobić koktajl z jarmużem i ogórkiem?

0
5
zielony koktajl z jarmużem

Picie koktajlu z jarmużem i ogórkiem to doskonały sposób na dostarczenie naszemu organizmowi porcji witamin, minerałów, błonnika i cennego chlorofilu. Jest on smaczny i orzeźwiający, dlatego warto pić go podczas ciepłych dni. Koktajl jest idealny dla osób odchudzających się, a także wszystkich, którzy pragną oczyścić swój organizm z toksyn i wzmocnić odporność. Dodatkowo jego wykonanie jest niezwykle proste – zapraszamy do zapoznania się z przepisem.

Składniki potrzebne do wykonania koktajlu

Żeby zrobić koktajl potrzebujemy takich składników jak:

  • pęczek jarmużu,
  • jeden zielony ogórek,
  • jedno jabłko,
  • kilka listków mięty,
  • cytryna,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka miodu,
  • około 250 ml jogurtu naturalnego.

Koktajl z jarmużem i ogórkiem – wykonanie w kilku krokach

Do przygotowania koktajlu niezbędny będzie nam blender. Wszystkie warzywa i owoce myjemy. Z jabłka usuwamy szypułkę, cytrynę obieramy ze skórki i kroimy. Do blendera wlewamy jogurt i wkładamy pozostałe składniki. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Koktajl można udekorować listkami mięty, kawałkiem ogórka lub cytryny.

Właściwości odżywcze koktajlu

Wielu z nas ma problem ze spożyciem wymaganej ilości warzyw i owoców dziennie. Sporządzenie koktajlu na drugie śniadania praktycznie rozwiązuje ten problem.

Dzięki dodatkowi jarmużu i natki pietruszki zawiera on duże ilości chlorofilu, którego zazwyczaj jest w naszej diecie zbyt mało. Chlorofil usuwa z naszego organizmu toksyny, a dodatkowo naprawia uszkodzenia DNA spowodowane przez wolne rodniki, dlatego jest on niezbędnym elementem diety przeciwnowotworowej. Ponadto wykazuje on silne działanie przeciwzapalne, przywraca równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, poprawia trawienie, dba o kondycję włosów, skóry i paznokci.

Choć jarmuż i natka pietruszki są przepełnione witaminami i minerałami, zawierają również substancję o działaniu antyodżywczym. Jest nią kwas szczawiowy. Jednak dodatek bogatego w wapń jogurtu naturalnego neutralizuje szkodliwe działanie szczawianów.

Koktajl z jarmużem i ogórkiem to doskonały sposób na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie. Nie powinno zabraknąć go w menu osób stosujących dietę alkaliczną.

Odżywczy koktajl powinny spożywać osoby odchudzające się. Jest on bowiem znakomitym źródłem błonnika – zarówno tego rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Błonnik wchłania wodę, a jednak nie rozpuszcza się w niej. W efekcie po jego spożyciu czujemy się syci, nie mamy także problemów z wypróżnianiem. Usuwa on także resztki zalegające w naszym układzie pokarmowym. Niweluje on także takie dolegliwości układu pokarmowego jak wzdęcia i zaparcia – częsty problem osób stosujących dietę redukcyjną. Osoby odchudzające się docenią również fakt, że koktajl z jarmużem i ogórkiem pomaga usunąć nadmierną ilość wody zalegającą w organizmie, a tym samym pozbyć się uczucia ciężkości i nieestetycznego cellulitu.

Odżywczy koktajl ma bardzo pozytywny wpływ na naszą skórę – rozjaśnia ją, wygładza, pomaga pozbyć się zmarszczek. W działaniu jest skuteczniejszy niż wiele kosmetyków przeciwstarzeniowych. Warto uprzedzić, że początkowo po jego spożyciu na skórze mogą pojawić się wykwity – jest to efekt oczyszczania się organizmu z toksyn, który jednak minie. Regularne spożywanie koktajlu sprawi, że kondycja naszej skóry poprawi się.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here