Drożdże są jednokomórkowymi grzybami, które mogą w istotny sposób wzbogacić naszą dietę. Mają one pozytywny wpływ zarówno na samopoczucie, jak i stan skóry, włosów i paznokci. Żeby wykorzystać prozdrowotne właściwości drożdży, należy umiejętnie je przygotować. Jednocześnie warto zdawać sobie sprawę, że na rynku dostępne są dwa rodzaje drożdży – spożywcze i piwowarskie. Warto zapoznać się z ich właściwościami, żeby wybrać te, które najkorzystniej wpłyną na kondycję naszego organizmu.
Jakie właściwości mają drożdże spożywcze?
Drożdże spożywcze (nazywane także drożdżami piekarniczymi) są jednokomórkowymi organizmami, które zaliczamy do rodziny Saccharomyces cerevise. To dzięki nim pieczywo rośnie i jest pulchne. Czterdzieści procent ich składu to pełnowartościowe (zawierające komplet aminokwasów białko). Zawierają one ponadto duże ilości witamin z grupy B, które wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu nerwowego, a także na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Włączając je do menu dostarczamy sobie kluczowych dla zachowania zdrowia minerałów:
- cynku,
- magnezu,
- żelaza,
- chromu,
- selenu,
- siarki,
- czy miedzi.
Prozdrowotne właściwości drożdży spożywczych odkryto już w starożytności – ich picie zalecał sam Hipokrates. Współcześnie są one wykorzystywane w różnych gałęziach przemysłu. Są one powszechnie stosowane w branży piekarniczej (używa się ich do wypieku chleba, a także ciasta drożdżowego).
Drożdże spożywcze mogą służyć do produkcji domowych maseczek. Używa się ich do pielęgnacji skóry twarzy, można stosować je także na włosy.
Drożdże spożywcze mogą pozytywnie wpływać na kondycję układu immunologicznego. Ich działanie jest na tyle silne, że na rynku pojawiły się nawet szczepionki z martwych drożdży.
Jakie właściwości mają drożdże piwowarskie?
Drożdże piwowarskie (inne stosowane nazwy to drożdże browarne lub piwne) jak sama nazwa wskazuje wykorzystywane są przede wszystkim do produkcji piwa. Pod względem właściwości są one bardzo podobne do drożdży spożywczych, jednak ich działanie jest o wiele silniejsze. Na rynku są one dostępne pod postacią łatwych do połknięcia kapsułek i tabletek. Drożdże piwowarskie polecane są przede wszystkim osobom z problemami skórnymi lub niedoborami witamin i minerałów.
Zastosowanie drożdży w kosmetyce
Drożdże pełnią istotną funkcję w branży kosmetycznej. Nadają się zarówno do stosowania zewnętrznego, jak i zewnętrznego (na przykład w postaci maseczek). Regularne spożywanie drożdży pozwala zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na ważne witaminy i minerały. Mają one pozytywny wpływ na kondycję włosów – hamują ich wypadanie, sprawiają, że stają się mocniejsze, błyszczące. Dzięki drożdżom można nawet zahamować procesy siwienia.
Dzięki zawartości biotyny drożdże regulują funkcjonowanie gruczołów łojowych – pomagają one zmniejszyć przetłuszczanie się włosów, chronią także przed trądzikiem (tu duże znaczenie ma fakt, że zawarte w drożdżach witaminy z grupy B wykazują działanie przeciwzapalne). Regularne spożywanie drożdży pomaga poprawić również stan skóry i paznokci (stają się one mocniejsze, przestają się rozdwajać i łamać).
Wpływ drożdży na funkcjonowanie układu nerwowego
Regularne spożywanie drożdży ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Grzyby te są szczególnie bogate w minerały i witaminy z grupy B, dzięki którym lepiej radzimy sobie ze stresem, mamy lepszy humor, głęboki sen, a także dobrą pamięć i koncentrację. Ze względu na te właściwości drożdże mogą zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych. Za sprawą obecności kwasu pantotenowego zapobiegają one chronicznemu zmęczeniu.
W czym jeszcze pomogą nam drożdże?
Drożdże mogą być pomocne osobom z osłabioną odpornością. Niektórzy zalecają spożywanie ich po antybiotykoterapii – mają pomóc w odbudowie mikroflory jelitowej. Drożdże mogą zapobiegać, a także wspierać leczenie chorób układu krążenia. Dzięki zawartości chromu drożdże zmniejszają apetyt na słodycze, a dodatkowo korzystnie wpływają na pracę trzustki. Pobudzają one również procesy przemiany materii, co sprawia, że mogą okazać się dobrym wyborem na diecie redukcyjnej.
Zanim wypijemy drożdże…
Należy zdawać sobie sprawę, że aktywne drożdże są dla nas szkodliwe. Jeżeli zalejemy je ciepła wodą – będą one nadal żywe. W efekcie zaczną fermentować w naszym przewodzie pokarmowym, co spowoduje różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Osoby, które chcą korzystać z dobroczynnych właściwości jednokomórkowców powinny zalać je wrzącą wodą, ewentualnie bardzo gorącym mlekiem (wysokie temperatury je unieszkodliwią).
Drożdże – skutki uboczne
Największym problemem wynikającym ze spożywania drożdży jest fakt, że mogą się one przyczyniać do rozwoju drożdżycy. Jeżeli przed spożyciem nie sparzymy drożdży, możemy przyczynić się do rozwoju wyjątkowo niekorzystnej mikroflory jelitowej. Osoby, które chcą wykorzystać lecznicze właściwości drożdży, a jednocześnie uniknąć przykrych dolegliwości żołądkowo-jelitowych powinny zadbać, żeby kuracja z wykorzystaniem jednokomórkowców nie trwała dłużej niż czterdzieści dni.