Domowy syrop na kaszel – skuteczna alternatywa dla syropów z apteki

0
51
cebule, syrop z cebuli w butelce

W sezonie jesienno-zimowym producenci leków prześcigają się w reklamowaniu swoich produktów. Na każdym kroku możemy spotkać się z reklamą syropu na kaszel. Problem z tym, że wiele tego typu preparatów kosztuje dużo, ich skuteczność nie zawsze jest zadowalająca, co więcej zawierają one składniki, które mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji wydaje się przygotowanie syropów na kaszel w domu. Jakie są najskuteczniejsze syropu, które możemy zrobić w domu? Jak się do tego zabrać?

Niezawodny syrop z cebuli

Syrop z cebuli bez wątpienia należy do najpopularniejszych domowych leków na kaszel. Jest on znany od pokoleń, a jego skuteczność nie podlega wątpliwości. Składniki niezbędne do wykonania tego syropu są dostępne w każdym sklepie, co więcej kosztują one grosze.

Popularna cebula charakteryzuje się silnymi właściwościami antybakteryjnymi, co więcej stymuluje ona wydzielanie śluzu przez błony śluzowe. W jej składzie znajdziemy ogromne ilości witamin i minerałów, które wspierają prawidłową pracę układu immunologicznego.

Do przygotowania tego syropu będziemy potrzebowali cebuli – należy pokroić ją w kostkę, a także cukru. Pokrojoną cebulę przekładamy do słoika, a następnie zasypujemy ją cukrem. Naczynie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce do momentu, kiedy cebula zacznie puszczać sok. 

Żeby pozbyć się infekcji, powinniśmy pić jedną łyżkę stołową syropu z cebuli pięć razy dziennie.

Syrop z imbiru

Imbir pojawił się na polskim rynku stosunkowo niedawno, jednak skoro możemy powinniśmy wykorzystać jego liczne lecznicze właściwości. Roślina ta działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, rozgrzewająco, antybakteryjnie. Dzięki niemu pozbędziemy się nie tylko kaszlu, ale również mdłości.

Do przygotowania tego syropu będzie nam potrzebny świeży imbir (suszony się nie sprawdzi), a także miód i cytryna.

Imbir (około cztero-centymetrowy korzeń) należy obrać i pokroić w plasterki. Cytrynę dokładnie myjemy, parzymy i również kroimy w plasterki. W słoiku układamy warstwami cytrynę i imbir a następnie przykrywamy miodem. Postępujemy tak kilkukrotne. Słoik szczelnie zamykamy i odkładamy do lodówki na około dwadzieścia cztery godziny. Jeżeli chcemy wzmocnić działanie syropu – dodajmy do niego kurkumy lub goździków.

Syrop z czosnku

Kolejnym naturalnym, domowym specyfikiem na przeziębienie jest syrop z czosnku. Czosnek charakteryzuje się silnymi właściwościami przeciwbakteryjnymi, przeciwwirusowymi i przeciwzapalnymi. Powoduje on zwiększenie wydzielania śluzu w oskrzelach, dzięki czemu rozrzedza zalegającą wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie.

Czosnek należy obrać i pokroić w drobne plasterki. Sam syrop możemy przygotować z samego czosnku, jednak nie każdemu będzie odpowiadał jego smak. Prawdopodobnie w takim wydaniu nie zostanie on zaakceptowany przez dzieci. Z tego względu dobrze jest dodać do niego cytryny i miodu.

Dwie główki obranego i pokrojonego czosnku wkładamy do słoika. Zalewamy je sześcioma łyżkami miodu, a także sokiem wyciśniętym z trzech cytryn. Możemy dodać także szklankę przegotowanej wody. Słoik szczelnie zakręcamy i odstawiamy na około dobę. Po upływie tego czasu możemy korzystać z leczniczych właściwości syropu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here