Dieta antynowotworowa – na czym polega, efekty, żywność o działaniu przeciwnowotworowym

0

Współcześnie nikogo nie trzeba przekonywać, że sposób odżywiania ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. Niezdrowa dieta może zwiększyć prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych nowotworów (szacuje się, że nawet trzydzieści procent wszystkich nowotworów spowodowanych jest niewłaściwą dietą). I odwrotnie – istnieje żywność, która jest w stanie zapobiegać rozwojowi raka. Jak się odżywiać, żeby zachować zdrowie?

Charakterystyczne cechy diety przeciwnowotworowej

Kiedy mówimy o diecie przeciwnowotworowej, należy pamiętać, że mamy na myśli sposób żywienia, który zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych. Nie jest ona tożsama z dietą osób chorych już na raka. Często zdarza się, że żywność, która działa ochronnie na zdrowy organizm, może zaszkodzić osobom cierpiącym na niektóre typy nowotworów.

Dieta przeciwnowotworowa jest zróżnicowana, zawiera duże ilości warzyw i owoców. Jeżeli chcemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory – koniecznie wyeliminujmy z naszego menu:

  • dania typu fast food,
  • słodycze,
  • żywność wysoko przetworzoną.

Należy też radykalnie ograniczyć spożycie alkoholu (wyjątkiem jest tu lampka dobrej jakości czerwonego wina kilka razy w tygodniu, gdyż zawiera ono reserwatrol).

Zdrowy sposób żywienia należy uzupełniać piciem dużej ilości wody mineralnej lub źródlanej. Jeżeli to możliwe spożywajmy wodę ze szklanych naczyń. Ta najpopularniejsza, zamykana w plastikowych butelkach może zawierać rakotwórcze substancje takie jak na przykład formaldehyd. Innym powodem do niepokoju jest fakt, że plastikowe butelki i opakowania zawierają substancje oddziałujące na nasz układ hormonalny, a pośrednio również przyczyniające się do rozwoju chorób nowotworowych. Należy uważać również na żywność w plastikowych opakowaniach.

Żywność, która chroni przed nowotworami

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że wiele dostępnych nam produktów spożywczych zawiera substancje, które niszczą wolne rodniki i zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwory. Do tej grupy należą przede wszystkim warzywa i owoce, choć nie tylko. Należy zaznaczyć, że wiele osób popełnia poważny błąd spożywając jedynie produkty z jednej grupy. Jest to niewłaściwe, gdyż większość przeciwnowotworowych substancji uaktywnia się w towarzystwie innych składników.

Dieta, która zmniejszy prawdopodobieństwo zachorowania na raka musi być możliwie jak najbardziej różnorodna. Nie spożywamy ogromnych ilości produktów o działaniu przeciwnowotworowym, gdyż może być to szkodliwe dla naszego zdrowia. Bardzo ważne jest zachowanie umiaru.

Karotenoidy

Wiele warzyw i owoców zawiera karotenoidy, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Do karotenoidów zaliczamy między innymi beta-karoten, luteinę, likopen, kryptoksantynę, alfa-karoten. Karotenoidy chronią komórki naszego ciała przed mutacjami, niwelują uszkodzenia skóry  spowodowane przez promieniowanie słoneczne. Duże ilości karotenoidów znajdziemy w:

  • papryce,
  • dyni,
  • marchewce,
  • pomidorach,
  • morelach,
  • pomarańczach,
  • mango,
  • grejpfrutach,
  • arbuzach,
  • jabłkach,
  • brzoskwiniach,
  • czereśniach,
  • wiśniach,
  • a nawet w szpinaku i innych liściastych warzywach.

Wielkim atutem karotenoidów jest fakt, że są one odporne na procesy obróbki termicznej takie jak gotowanie i pieczenie. Najbezpieczniejsze jest spożywanie karotenoidów pochodzących z żywności. Unikajmy zawierających je suplementów (dotyczy to w szczególności osób palących papierosy).

Glukozynolany

Inną grupą substancji wykazujących działanie przeciwnowotworowe są glukozynolany zawarte między innymi w:

  • warzywach kapustnych,
  • brukselce,
  • brukwi,
  • kalarepie,
  • czy rzodkiewce.

Są one szczególnie skuteczne w prewencji takich nowotworów jak rak prostaty, rak, piersi, rak żołądka i rak płuc.

Fitosterole

Sterole roślinne, czyli fitosterole to II-rzędowe alkohole sterydowe, które występują w częściach roślin zawierających tłuszcz. Spotkamy je w:

  • owocach awokado,
  • pestkach dyni,
  • pestkach słonecznika,
  • soi i nierafinowanym oleju sojowym,
  • siemieniu lnianym,
  • itp.

Dieta bogata w fitosterole jest szczególnie pomocna w prewencji takich nowotworów jak rak piersi, rak jelita grubego, czy rak prostaty.

Fitosterole chronią przed nadwagą i otyłością, zmniejszają poziom złego cholesterolu we krwi. Ważną ich właściwością jest zwiększanie skuteczności leków przeciwnowotworowych. Sterole roślinne zmuszają komórki nowotworowe do samounicestwienia (apoptoza komórek nowotworowych), zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia przerzutów, a także mobilizują układ odpornościowy do walki z chorobą.

Fitoestrogeny

Fitoestrogeny to związki pochodzenia roślinnego, które w ludzkim organizmie zachowują się jak żeńskie hormony. Mają one ponadto silne właściwości przeciwutleniające. Fitoestrogeny dzielimy na trzy kategorie:

  • izoflawony (ich źródłem są rośliny strączkowe, w tym przede wszystkim soja),
  • lignany (obecne w olejach roślinnych, siemieniu lnianym),
  • kumestany (znajdujące się w nasionach słonecznika, kiełkach fasoli, a także czerwonej kończynie).

Jak wskazują liczne badania – dieta bogata w fitoestrogeny zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwór piersi, a także nowotwór prostaty.

Flawonoidy

W diecie przeciwnowotworowej nie powinno zabraknąć flawonoidów, czyli żółtych, niebieskich, fioletowych i jaskrawoczerwonych barwników roślinnych. Flawonoidy chronią rośliny przed infekcjami bakteryjnymi, wirusowymi, grzybiczymi, a także promieniowaniem ultrafioletowym.

W organizmie człowieka związki te pomagają wychwytywać i neutralizować wolne rodniki, które odpowiadają za rozwój nowotworów. Największe ilości flawonoidów znajdziemy w takich produktach jak:

  • grejpfruty,
  • pomarańcze,
  • jagody,
  • czarna i czerwona porzeczka,
  • aronia,
  • żurawina,
  • ciemne winogrona,
  • cebula,
  • papryka,
  • pomidory,
  • brokuły,
  • kakao,
  • fasola,
  • soja.

Saponiny

W walce z nowotworami pomocne okażą się także saponiny. Zaliczamy je do glikozydów. Saponiny wytwarzane są przede wszystkim przez rośliny w celu ochrony przed szkodnikami. Znajdziemy je także w niektórych owocach morza. Najlepszym źródłem saponin są:

  • soja,
  • oliwki,
  • aloes,
  • korzeń lukrecji,
  • czy choćby żeń-szeń.

Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo.

Ograniczamy spożycie mięsa

Osoby, które chcą uniknąć nowotworów powinny ograniczyć spożycie mięsa. W pierwszej kolejności należy wyeliminować z diety czerwone mięso, gdyż wywołuje ono w organizmie stany zapalne, które są doskonałym środowiskiem dla rozwoju nowotworów. Dietetycy zalecają zastąpienie go mięsem białym. Jeżeli mamy dostęp do kurczaka pochodzącego z hodowli ekologicznych, możemy śmiało włączyć go do menu. Jeśli nie – zdecydowanie lepiej jest zastąpić go mięsem indyka.

Mięso w pewnym stopniu można zastąpić również tłustymi rybami morskimi. Nie należy jednak spożywać ich w zbyt dużych ilościach, gdyż morza i oceany są współcześnie bardzo zanieczyszczone.

Czerwone wino a rak

czerwone wino, kieliszekChyba każdy kto interesował się dietą przeciwnowotworową słyszał o czerwonym winie. Trunek ten zawiera resweratrol, czyli substancję o silnym antyrakowym działaniu. Sprawia on, że komórki nowotworowe ulegają samozniszczeniu, pomaga także w naprawie uszkodzonych genów.

Jednocześnie alkohol obecny w czerwonym winie ma negatywny wpływ na ludzki organizm. Z tego względu zamiast warto jest wybrać czerwone winogrona, które są źródłem resweratrolu. Równie zdrowy jest sok z czerwonych winogron.

Dieta alkaliczna = dieta przeciwnowotworowa

Należy mieć świadomość, że dieta, która ma zapobiegać rozwojowi nowotworów powinna być alkaliczna. Warto zdawać sobie sprawę z faktu, że zakwaszony organizm to doskonałe środowisko dla rozwoju wielu chorób, w tym chorób nowotworowych. Niestety współczesny człowiek spożywa zbyt wiele żywności, która zakwasza jego organizm. Możemy wymienić tu żywność wysoko przetworzoną:

  • dania typu fast food,
  • białe pieczywo,
  • słodycze,
  • ciasta,
  • mięso,
  • jaja,
  • mleko i jego przetwory.

Kiedy jest ich w naszym menu za dużo czujemy się słabi, nie mamy energii, często łapiemy infekcje, cierpimy na różnego rodzaju problemy neurologiczne z depresją na czele.

Spożywanie zbyt dużej ilości żywności zakwaszającej organizm nie służy nam, nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie z niej rezygnować. Nasz organizm potrzebuje pełnowartościowego białka, nie ma więc powodów, żeby usuwać jaja, mięso i przetwory mleczne z naszej diety. Kluczem do sukcesu jest jednak to, żeby stanowiły one od dwudziestu do trzydziestu procent spożywanych pokarmów. Pozostałe siedemdziesiąt – osiemdziesiąt procent powinna stanowić żywność o pH zasadowym, czyli przede wszystkim owoce i warzywa.

Sposób gotowania ma znaczenie

Równie duże znaczenie jak rodzaj spożywanej przez nas żywności ma sposób w jaki ją przygotujemy. Musimy zdawać sobie sprawę, że smażenie, wędzenie, długotrwałe pieczenie czy grillowanie nie są najlepszym wyborem. Tak przygotowane potrawy cechują się doskonałymi walorami smakowymi, jednak proces obróbki termicznej sprawia, że wytwarzają się w nich rakotwórcze substancje.

Jeżeli chcemy zapobiegać nowotworom, spożywajmy duże ilości surowych warzyw i owoców. Dopuszczalna obróbka termiczna to:

  • gotowanie na parze,
  • gotowanie,
  • duszenie (bez wcześniejszego obsmażania),
  • a także krótkotrwałe pieczenie.

Choć potrawy przygotowywane w ten sposób mogą wydać się nam mało wyraziste w smaku, po kilku dniach z pewnością się do nich przyzwyczaimy.

4.8/10 - (5 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here