Czerwień koszenilowa A (E124) – charakterystyka, przykłady zastosowań, czy jest bezpieczna dla zdrowia

0
198

Czerwień koszenilowa A to barwnik, który odpowiada za piękny kolor naszych ulubionych słodyczy. Przed świętami wielkanocnymi używamy jej do barwienia skorupek jaj. Jakie jeszcze zastosowania posiada czerwień koszenilowa A? Czy barwnik ten jest bezpieczny dla naszego zdrowia?

Co to jest czerwień koszenilowa A?

Mianem czerwieni koszenilowej A, pąs 4 R (oznaczanej symbolem E124) określamy organiczny związek chemiczny należący do grupy barwników azowych. Czerwień koszenilowa jest powszechnie stosowana w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Ten czerwony barwnik do żywności doskonale rozpuszcza się w wodzie. Może być spożywany przez wegetarian i wegan. Jednocześnie spożycie zbyt dużej ilości E124 jest niebezpieczne dla zdrowia.

Zastosowanie czerwieni koszenilowej A

Czerwień koszenilowa A jest na szeroką skalę wykorzystywana w przemyśle spożywczym. Znajdziemy ją w wielu słodyczach – ciastach, galaretkach w proszku, dżemach, lodach, napojach o czerwonym kolorze, polewach deserowych, marmoladach, a czasem nawet słabej jakości winie, czy zupie pomidorowej.

Ten syntetyczny barwnik znajduje zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym – często odpowiada za kolor otoczki leków. Sięga po niego również branża kosmetyczna – jest składnikiem niektórych szminek, różów do policzków, czy cieni do powiek.

Jak czerwień koszenilowa wpływa na zdrowie?

Obecnie uważa się, że E124 w niewielkich ilościach jest neutralna dla zdrowia. Ustalono limit jej dziennego spożycia – maksymalna bezpieczna dawka to 4 mg na każdy kilogram masy naszego ciała. Oznacza to, że osoba ważąca sześćdziesiąt kilo może (teoretycznie) bez negatywnych konsekwencji spożyć 240 g tego barwnika.

Jednocześnie czerwieni koszenilowej należy unikać, gdyż przyczynia się ona do rozwoju alergii (katar sienny, astma), mówi się nawet o jej działaniu rakotwórczym.

Regularne spożywanie produktów zawierających ten barwnik może doprowadzić do problemów z płodnością. Ma ona także negatywny wpływ na kondycję wątroby i nerek. Może mieć negatywny wpływ na aktywność i koncentrację u dzieci.

Stosowanie czerwieni koszenilowej jest zabronione w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here