Cukinia to warzywo, które możemy kupić w większości sklepów spożywczych. Jest ona bardzo smaczna, a jednocześnie niskokaloryczna, dlatego chętnie sięgają po nią osoby odchudzające się. Jakie właściwości posiada cukinia? Jakie potrawy możemy z niej przyrządzić?
Czym jest cukinia?
Cukinia (inna nazwa to kabaczek) to warzywo będące odmianą dyni zwyczajnej. Jadalna część rośliny to maczugowata, podłużna jagoda, która osiąga długość od dziesięciu do czterdziestu centymetrów. W większości wypadków ma ona barwę zieloną, choć spotkamy również cukinię żółtą. Wnętrze cukinii przypomina wnętrze zielonego ogórka. Wyróżniamy wiele odmian tego warzywa. Cukinia zawiera niewielkie ilości witamin, minerały, aminokwasy, a także błonnik. Jej spożywanie przyspiesza przemianę materii, pomaga w trawieniu, alkalizuje organizm, oczyszcza organizm z toksyn, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia. Warzywo to znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.
Jakie właściwości posiada cukinia?
Cukinia to warzywo pochodzące z Ameryki Południowej. W Polsce jest warzywem stosunkowo nowym. Zawiera ona witaminy z grupy B:
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B3,
- witaminę B5,
- witaminę B6,
- a także pewne ilości witamin A, C i K.
Kabaczek to dobre źródło minerałów – znajdziemy w nim:
- potas,
- magnez,
- cynk,
- fosfor,
- mangan,
- i miedź.
Cukinia zawiera także aminokwasy:
- izoleucynę,
- kwas asparaginowy,
- leucynę,
- lizynę,
- serynę,
- glicynę,
- prolinę,
- kwas glutaminowy,
- alaninę,
- histydynę,
- tyrozynę,
- treoninę,
- tryptofan,
- walinę,
- argininę,
- fenyloalaninę,
- cystynę,
- metioninę.
Warzywo zawiera ponadto:
- błonnik,
- chlorofil,
- a także karoten.
Cukinia na tle innych warzyw wyróżnia się między innymi tym, że nie kumuluje metali ciężkich. Bezpieczeństwo jej stosowania potwierdza fakt, że rekomenduje się ją jako jedno z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety małych dzieci.
Odmiany cukinii
Wyróżniamy różne odmiany cukinii. Różnią się one pomiędzy sobą nie tylko wyglądem, ale również smakiem. Najpopularniejsze to:
- Atena,
- Astra,
- Ambasador,
- Black Forest,
- Acceste,
- Soraya,
- Nimba,
- Greta,
- Zuchino,
- Krzaczasty Bezrozłogowy,
- Courges,
- Cocozelle von Tripolis,
- Storr’s Green.
Cukinia na odchudzanie
Cukinia jest warzywem, którego nie może zabraknąć w menu osób odchudzających się. W 100 g zawiera zaledwie piętnaście kalorii, co sprawia, że możemy jeść ją niemal bez ograniczeń. Innym atutem tego warzywa jest zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Błonnik nierozpuszczalny reguluje pracę jelit, usuwa z organizmu toksyny, a także zapobiega odkładaniu się tłuszczu. Dzięki błonnikowi rozpuszczalnemu można obniżyć poziom glukozy we krwi. Dodatkowo obecność błonnika sprawia, że przez długi czas po zjedzeniu cukinii czujemy się syci. Cukinia przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu chudniemy szybciej.
Leczenie cukinią?
Kabaczek to warzywo, które nie tylko znakomicie smakuje. Jej właściwości sprawiają, że może ona przeciwdziałać wielu chorobom. Kabaczek posiada pH zasadowe, co oznacza, że alkalizuje organizm. Zasadowe pH chroni nas przed rozwojem chorób, nawet tak poważnych jak nowotwory.
Cukinia pozytywnie wpływa na wzrok, dzięki zawartości antyoksydantów wzmacnia odporność organizmu, a także opóźnia procesy starzenia się organizmu. Warzywo to jest pomocne również w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego – powinny spożywać je osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i dwunastnicy. Obecne w niej minerały, witaminy i aminokwasy wspierają także układ nerwowy – warzywo działa uspokajająco, łagodzi negatywne skutki stresu, pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.
Cukinia dla każdego
Kabaczek to warzywo bezpieczne niemal dla każdego. Powinny sięgać po nie kobiety w ciąży, a także kobiety karmiące piersią. Cukinia jest odpowiednia dla dzieci – podaje się ją nawet niemowlętom. Jej bezpieczeństwo wynika między innymi z faktu, że jest ona wolna od metali ciężkich i toksyn, które często spotykamy w innych warzywach i owocach.
Zastosowanie cukinii w kuchni
Cukinia posiada neutralny smak i delikatny aromat, co sprawia, że można dodawać jej do wielu potraw. Można podawać ją na surowo, doskonale smakuje też poddana obróbce termicznej – można ją smażyć, dusić, a także piec. Przyrządza się z niej:
- sałatki,
- zupy,
- sosy,
- farsze,
- marynaty,
- a nawet koktajle.
Przepis na zupę krem z cukinii
Zupa krem z cukinii to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i na kolację. Jest ona łatwostrawna, aromatyczna i rozgrzewająca. Można podawać ją z grzankami. Do jej przyrządzenia potrzebujemy:
- około trzy czwarte kilograma cukinii,
- litr bulionu drobiowego,
- dwie łyżki masła,
- jedną łyżkę oliwy z oliwek,
- dużą cebulę,
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 g śmietany.
Cebulę należy pokroić w kostkę, a następnie zeszklić ją na maśle. Następnie dodajemy do niej ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone) i chwilę podsmażamy.
Kabaczek kroimy w kostkę i przekładamy go na patelnię, gdzie dusi się cebula. Warzywa smażymy przez kilka minut często mieszając. Następnie zalewamy je bulionem, doprawiamy do smaku i gotujemy przez około pół godziny.
Zupę miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z grzankami.
Ciekawostki na temat cukinii:
- Kwiaty cukinii są jadalne. Spożywanie ich jest popularne w wielu krajach Europy.
- Młodej cukinii nie musimy obierać ze skórki przed spożyciem.
- Cukinię można jeść z pestkami.
- Cukinię można przechowywać w lodówce przez okres około dwóch tygodni.
- Kabaczek i cukinia to jedna i ta sama roślina.