Cukier waniliowy jest powszechnie wykorzystywany w polskich kuchniach. Sięgamy po niego zwłaszcza wtedy, kiedy zamierzamy przygotowywać słodkie wypieki. Sprawdza się on również do różnego rodzaju deserów, którym nadaje kuszący waniliowy smak. Współcześnie w sklepach możemy kupić również cukier wanilinowy, który ma być jego tańszym zamiennikiem. Jakie są różnice pomiędzy tymi produktami? Który z nich wybrać?
Co to jest cukier waniliowy?
Mianem cukru waniliowego określamy taki produkt, który w swoim składzie zawiera przynajmniej dwadzieścia siedem procent wanilii, a konkretnie lasek wanilii płaskolistnej – rośliny zaliczanej do rodziny storczykowatych. Wysokiej jakości wanilia pochodzi przede wszystkim z Madagaskaru. Charakteryzuje się ona wyjątkowym, trudnym do podrobienia smakiem i aromatem. Do jej produkcji wykorzystuje się szczepy bakterii Corynebacterium bądź Pseudomonas.
Jako, że wanilia należy do przypraw bardzo drogich, koszty wyprodukowania cukru waniliowego są wysokie. Współcześnie najłatwiej jest go kupić w dobrych sklepach ze zdrową żywnością.
Cukier wanilinowy – charakterystyka
Cukier wanilinowy jest tańszym zamiennikiem cukru waniliowego. Jest to produkt syntetyczny. Sama wanilina jest wytwarzana w procesie fermentacji i suszenia laski wanilii, jednak stanowi ona zaledwie 1,2% laski, dlatego jej produkcja w taki sposób jest nieopłacalna. Producenci cukru wanilinowego decydują się więc na wykorzystanie substytutów waniliny, które produkowane są z ligniny, eugenolu, a także kwasów lingosulfonowych.
Jeżeli porównamy cukier waniliowy z cukrem wanilinowym zaobserwujemy, że ten drugi charakteryzuje się znacznie słabszym smakiem i aromatem. Jednocześnie jest to produkt tani, który wybierze większość konsumentów.
Cukier waniliowy czy wanilinowy – co wybrać?
Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie czy lepiej jest kupić cukier waniliowy, czy wanilinowy. Wszystko zależy w jakim celu zamierzamy go wykorzystać, a także jakie środki jesteśmy w stanie na to przeznaczyć.
Warto zdawać sobie sprawę, że wanilina może mieć negatywny wpływ na ludzki organizm. Duże jej stężenia doprowadzają do podrażnienia skóry i błon śluzowych. Jednocześnie sam cukier wanilinowy zawiera niewielkie jej ilości, które nie powinny być dla nas szkodliwe. Dlatego nie należy obawiać się cukru wanilinowego, o ile używamy go okazjonalnie.
W przypadku, kiedy nie mamy ograniczeń finansowych lepszym wyborem wydaje się oryginalny cukier waniliowy. Zawarta w nim wanilia działa przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo, chroni układ krążenia, poprawia także nastrój. Oczywiście należy zdawać sobie sprawę, że stosując cukier waniliowy nie uzyskamy efektów terapeutycznych. Wanilii jest w nim zbyt mało, dodatkowo spożywamy ją okazjonalnie. Sam cukier ma negatywny wpływ na nasze zdrowie i nawet z dodatkiem wanilii należy go ograniczać.
Jak zrobić własny cukier waniliowy?
Jeżeli mamy problem z zakupem oryginalnego cukru waniliowego, możemy przygotować go samodzielnie. Do tego celu będziemy potrzebowali jednej laski wanilii, a także dwóch szklanek (około pół kilograma) cukru.
Laskę wanilii należy przeciąć wzdłuż, a następnie wydobyć z niej nasiona. Kolejnym krokiem jest wymieszanie ich z cukrem i przesypanie do oddzielnego (szczelnie zamykanego) naczynia. Do naczynia wkładamy również laskę wanilii. Następnie zamykamy je i odkładamy na około dwa tygodnie. Po tym czasie możemy cieszyć się oryginalnym cukrem waniliowym.