Cukier muscovado – charakterystyka, czym różni się od zwykłego cukru

0

Choć biały cukier jest zdecydowanie najpopularniejszym słodzikiem w polskich domach, w sklepach pojawiają się inne, niekiedy zdrowsze substancje słodzące. Należy do nich cukier muscovado, który pochodzi z Barbadosu i Filipin. Produkt ten posiada nie tylko przyjemny, słodki smak – przypisuje się mu również walory lecznicze. Czym dokładnie jest cukier muscovado? Jaki wpływ ma on na nasze zdrowie?

Co to jest cukier muscovado?

Cukier muscovado (nazywany także brązowym; nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa muscabado, czyli nierafinowany) jest to cukier wyprodukowany z trzciny cukrowej. Jego charakterystyczną cechą jest brązowy kolor a także karmelowy smak. Proces jego produkcji polega na odparowaniu wody z melasy trzciny cukrowej (gotuje się go zazwyczaj do momentu, kiedy osiągnie jedną trzecią początkowej objętości), a następnie suszeniu na słońcu (wówczas następuje jego krystalizacja) i rozcieraniu na drobne kryształki. Cukier ten różni się od tradycyjnego białego cukru zawartością składników odżywczych. Może on wykazywać pewien pozytywny wpływ na zdrowie, jednak należy zdawać sobie sprawę, że cały czas mamy do czynienia z cukrem, który nie może być spożywany w nadmiernych ilościach.

Cukier muscovado – właściwości

Cukier trzcinowy to produkt wysokokaloryczny – w 100 g znajduje się około 370 kcal. W jego składzie obecne są witaminy A i C, a także witaminy należące do grupy B. Produkt ten cechuje również zawartość związków mineralnych takich jak:

  • fosfor,
  • żelazo,
  • potas, 
  • sód,
  • i magnez. 

Może on zawierać niewielkie ilości błonnika pokarmowego i antyoksydantów.

Producenci cukru muscovado podkreślają, że może on zapobiegać próchnicy zębów, poprawiać funkcjonowanie układu odpornościowego, zapobiegać osteoporozie, poprawiać elastyczność stawów. Ma on działać także przeciwbólowo, wykrztuśnie, antybakteryjnie, regulować gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i wspierać pracę nerek. Niektórzy uważają, że może on zmniejszać prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Cukier muscovado vs tradycyjny biały cukier

Muscovado różni się od swojego białego odpowiednika pod wieloma względami. Na pierwszy rzut oka dostrzegamy różnice w zabarwieniu, a także fakturze – cukier muscovado nie jest sypki, strukturą przypomina raczej wilgotny piasek. Smak tego produktu można określić jako karmelowy.

W odróżnieniu od zwykłego cukru zawiera on pewne ilości witamin, minerałów, a nawet polifenoli. Jest również mniej kaloryczny.

Jeżeli mamy do wyboru użycie cukru muscovado lub tradycyjnego białego cukru – zdecydowanie lepiej zdecydować się na ten pierwszy. Jednocześnie pamiętajmy, że dla naszego zdrowia najlepiej byłoby całkowicie zrezygnować ze spożycia cukrów. Mamy do wyboru ogrom produktów, które zawierają duże ilości witamin, minerałów i innych prozdrowotnych substancji. Nie musimy więc czerpać ich z cukru (nie jest on w stanie w najmniejszym stopniu zaspokoić naszego dziennego zapotrzebowania na te składniki). W żadnym wypadku nie należy traktować cukru muscovado jako produktu leczniczego. 

Cukier muscovado (podobnie jak inne substancje słodzące) bezpiecznie jest spożywać jedynie od czasu do czasu. Dodatkowo jest on niewskazany dla osób z cukrzycą i insulinoodpornością.

Oceń ten post
reklama
blank
Artykuł sprawdzony merytorycznie przez ekspertów portalu StaloweZdrowie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here