Choroba alkoholowa – jakie są zalecania dietetyczne?

0

Alkohol wyniszcza nie tylko ludzką psychikę, ale także ciało. Zerwanie z nałogiem nie jest proste, ale jak pokazują liczne przykłady – jak najbardziej możliwe. Odpowiednio dobrana dieta może przyspieszyć proces dochodzenia do zdrowia osoby uzależnionej.

Wpływ alkoholu na organizm człowieka

Picie alkoholu ma zgubny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Regularnie spożywany utrudnia wchłanianie ważnych witamin i minerałów, co z czasem doprowadza do poważnych w skutkach niedoborów. Osoby uzależnione od alkoholu często mają zmiany skórne, zaburzenia widzenia, szkorbut (jest to wynik niedoboru witaminy C), zmiany w szpiku kostnym i błonach śluzowych, liczne stany zapalne. Często cierpią na depresję, bezsenność, zaburzenia osobowości, amnezję, otępienie, halucynacje i psychozy.

Spożywanie nadmiernych ilości alkoholu osłabia pracę układu immunologicznego. Alkoholicy znacznie częściej niż inni ludzie chorują na gruźlicę i zapalenie płuc. Co więcej zwiększa się u nich prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory (szczególnie nowotwory układu pokarmowego).

Nadużywanie alkoholu ma zgubny wpływ na wątrobę (to właśnie tu trafia większość spożytego alkoholu). Większość alkoholików cierpi na alkoholowe stłuszczenie wątroby, często zdarzają się również stany zapalne tego narządu, czy jego zwłóknienie i marskość.

Przez spożycie alkoholu cierpi również nasz trzustka. Alkoholicy mają problem ze stanami zapalnymi trzustki. Picie alkoholu niekorzystnie wpływa na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego (przyczynia się do nadciśnienia, miażdżycy, a także udarów mózgu). 

U większości alkoholików obserwuje się uszkodzenie mózgu, czego naturalną konsekwencją jest upośledzenie funkcji poznawczych.

Jak widać alkohol doprowadza ludzki organizm do ruiny. Jego odstawienie nie wystarczy żeby w pełni wyzdrowieć (często nie jest to nawet możliwe). Jednocześnie odpowiednio skomponowana dieta może przynajmniej częściowo naprawić szkody, które wyrządziło uzależnienie. Zaznaczamy, że dieta w żaden sposób nie jest w stanie zastąpić leczenia.

Dieta osoby z chorobą alkoholową – zasady

blankOsoby, które zerwały z nałogiem alkoholowym potrzebują nie tylko wsparcia psychiatry, czy psychoterapeuty, ale też dietetyka. Ich organizmy są bowiem często skrajnie wyniszczone. Zazwyczaj dieta taka nie może być zbyt kosztowna, gdyż uzależnienie od alkoholu w wielu wypadkach idzie w parze z problemami finansowymi.

Warto podkreślić, że nie ma jednej uniwersalnej diety, która sprawdzi się w przypadku wszystkich osób uzależnionych. Sposób odżywiania powinien być dostosowany do potrzeb konkretnej osoby (jest to związane ze stopniem wyniszczenia organizmu, ewentualnymi alergiami i nietolerancjami pokarmowymi).

Ważnymi produktami w diecie przy chorobie alkoholowej są jaja i mięso, a także ryby. Produkty te dostarczają ogromnej ilości witamin i minerałów, są ponadto źródłem dobrze przyswajalnego białka. Warto wybierać chude mięso drobiowe, a jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań – również podroby (wątróbka dostarcza dużych ilości żelaza).

Dietetycy zalecają wybieranie tłuszczów pochodzenia roślinnego – na przykład oliwy z oliwek, oleju lnianego, czy oleju z orzechów włoskich.

W przypadku braku nietolerancji dobrze jest włączyć do menu mleko i jego przetwory (jogurty naturalne, kefiry, maślanki, czy twarogi). Produkty te dostarczają pełnowartościowego białka, a także wapnia (pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania kości).

W menu osoby uzależnionej od alkoholu powinny znaleźć się warzywa i owoce (alkoholicy często mają upośledzony zmysł smaku, co sprawia, że zapominają o tego typu produktach). W przypadku dolegliwości trawiennych owoce i warzywa można poddać lekkiej obróbce termicznej (najlepiej jest ugotować je na parze).

Do diety można włączyć ograniczone ilości ziemniaków, makaronu, ryżu, a także warzyw strączkowych takich jak fasola, czy ciecierzyca. Gdy nie ma zaleceń do stosowania diety lekkostrawnej, dobrze jest wybierać produkty zbożowe sporządzone z mąki pełnoziarnistej (zawiera ona błonnik, który poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego).

blankW menu osoby z chorobą alkoholową dobrze jest uwzględnić ostropest plamisty pod różnymi postaciami. Zawiera on sylimarynę, która działa przeciwzapalnie. Sylimaryna regeneruje nerki i wątrobę, ma również pozytywny wpływ na kondycje układu krążenia.

Dieta w chorobie alkoholowej powinna bazować przede wszystkim na produktach nieprzetworzonych. Należy unikać dań typu fast-food, dań instant, słodyczy, napojów gazowanych, słodzonych soków. Niezmiernie ważne jest natomiast codzienne wypijanie dużych ilości wody mineralnej.

Jeżeli chodzi o częstotliwość posiłków – jest to sprawa bardzo indywidualna. Niektórym wystarczają dwa posiłki dziennie, innym pięć. Warto jest obserwować swój organizm. W przypadku osób uzależnionych, które odczuwają silną potrzebę sięgania po alkohol może się sprawdzić częstsze jedzenie (przygotowanie posiłków i jedzenie pozwala się om czymś zająć, dzięki czemu na chwilę zapominają o potrzebie picia).

Większość osób uzależnionych od alkoholu odżywia się źle. W takiej sytuacji konieczne jest u nich wyrobienie prawidłowych nawyków żywieniowych. Jeżeli to możliwe – przy komponowaniu jadłospisu dobrze jest skorzystać z pomocy dietetyka.

Kaloryczność diety

Kaloryczność diety powinna być dostosowana do potrzeb konkretnej osoby. Alkoholizm często doprowadza do wyniszczenia organizmu i spadku masy ciała, dlatego w takich przypadkach uzasadnione jest zastosowanie diety wysokokalorycznej. Jednocześnie osoby z nadwagą i otyłością powinny zastosować dobrze zbilansowaną dietę o ograniczonej kaloryczności.

Suplementacja

Jako, że układ pokarmowy osoby, która przez długi czas piła alkohol może być niezdolny do przyswajania substancji odżywczych (lub przyswajać je w ograniczonym stopniu), lekarz może podjąć decyzję o wprowadzeniu dodatkowej suplementacji, a także przyjmowaniu probiotyków. Jednocześnie należy pamiętać, żeby nie podejmować decyzji o suplementacji samodzielnie (konieczne jest bowiem przeprowadzenie badań krwi w celu potwierdzenia lub wykluczenia ewentualnych niedoborów).

4.7/10 - (3 votes)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here