Buraki w diecie – dlaczego są ważne i jak je serwować?

0
216

Ze względu na swój skład oraz właściwości buraki wracają do łask. Choć na polskich stołach królują głównie w formie barszczu i surówki, to jednak pojawia się coraz więcej kreatywnych pomysłów na ich wykorzystanie. W codziennym gotowaniu można przyrządzić warzywa na wiele sposobów, serwując je w formie carpaccio, sałatki, frytek, zapiekanek, tart, zup i wielu innych. Zobacz, jak i dlaczego warto włączyć buraki do swojego jadłospisu.

Wartości odżywcze buraka

Buraki, chociaż nie zawierają dużo żelaza, polecane są przy anemii. Dlaczego? Ponieważ są bardzo dobrym środkiem krwiotwórczym, dlatego zapobiegają niedoborom. Swój intensywnie czerwony, burgundowy odcień zawdzięczają dużej ilości przeciwutleniaczy. Te z kolei są cenione w walce z toksynami i procesami starzenia. Ważną rolą przeciwutleniaczy jest transport krwi do komórek ciała, stąd można oczekiwać, że buraki pozytywnie wpłyną na Twój układ krwionośny.

Co jeszcze warto wiedzieć na temat tych wartościowych warzyw?

  • Buraki zawierają kwas foliowy, nieoceniony w ciąży i na etapie jej planowania. Kwas foliowy wspiera prawidłowy rozwój płodu, a także pomaga w usunięciu z krwi homocysteiny.
  • Są niskokaloryczne – w 100 gramach buraka jest zaledwie 38 kcal, dlatego warto je spożywać, będąc na diecie odchudzającej.
  • Zawierają witaminę C, B1, A oraz beta-karoten.
  • Są bogate w wapń, potas, rubin, cez, miedź, sód, fluor.

Kto powinien włączyć buraki do swojej diety?

Buraki są dobre dla każdego, ale szczególnie polecane są dzieciom i kobietom w ciąży oraz innym osobom zagrożonym anemią. Warto spożywać je regularnie, aby kontrolować poziom cholesterolu i kondycję naczyń krwionośnych. O burakach wiadomo też, że bardzo dobrze oddziałują na ludzki organizm – oczyszczają krew, poprawiają jej krążenie, chronią przed wolnymi rodnikami, wspierają organizm obciążony chemioterapią.

Osoby na diecie na pewno powinny zainteresować się przepisami na dania z buraka. Warzywo ma mało kalorii, a przy tym przyspiesza przemianę materii oraz metabolizm (reguluje częstotliwość wypróżniania się).

Nie tylko barszcz i surówka

Buraki można serwować nie tylko w tradycyjnej formie. Popularne są przepisy na kiszenie tych warzyw, aby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i wartości. W nowoczesnej kuchni powinno także znaleźć się miejsce na buraki liofilizowane – specjał, który szczególnie docenią najmłodsi. Ma bowiem przepiękny czerwony kolor i występuje w formie proszku. W ten sposób można zabarwić dania i dodać im smaku oraz podnieść wartość odżywczą.

Warto włączyć buraki do diety dzieci oraz dorosłych. Warzywa słynące ze swoich wszechstronnych właściwości pomagają stymulować układ odpornościowy. To nieocenione jesienią oraz zimą. Ciekawą formą na podane buraka, zwłaszcza najmłodszym, jest wyciśnięcie z niego soku. Sam może nie być smaczny, ale w towarzystwie truskawek, jabłek, cytryn i innych owoców sprawdzi się doskonale. Po zagęszczeniu powstanie z niego pyszny mus.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here