Home odżywianie 5 zalet zdrowotnych kurkumy

5 zalet zdrowotnych kurkumy

0

Kurkuma to wyjątkowa przyprawa wywodząca się z Indii, która wykorzystywana jest zarówno w kuchni, jak i w tradycyjnej medycynie Dalekiego Wschodu. Wszystko to za sprawą cennych składników znajdujących się w kurkumie, które wpływają na wyjątkowe właściwości zdrowotne tej popularnej przyprawy. Czym jest kurkuma i jakie zalety zdrowotne niesie za sobą jej obecność w diecie? Wyjaśniamy!

Czym jest kurkuma?

Kurkuma, nazywana także ostryżem, szafranem indyjskim czy żółtym imbirem to przyprawa uzyskiwana z korzenia, która uprawiana jest w Chinach, Indonezji, Wietnamie, Tajlandii i Filipinach, a przede wszystkich w Indiach. Jej popularność wynika z intensywnego żółtego koloru oraz nietuzinkowego zapachu, a także silnego, korzennego i lekko gorzkiego smaku. Kurkuma docenia jest także za swoje właściwości prozdrowotne, które wynikają z obecności w tej przyprawie kurkuminy — składnik ten pobudza pracę neuronów, wspierając funkcjonowanie mózgu oraz wykazując silne działanie przeciwzapalne. Wszystko to sprawia, że kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kuchni azjatyckiej, a także w medycynie czy przemyśle kosmetycznym.

5 zalet zdrowotnych kurkumy — dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która uznawana jest za jedną z najbardziej znanych przypraw na całym świecie. Swoją popularność zawdzięcza ona doskonałym właściwościom zdrowotnym, które zostały udowodnione przez wiele przeprowadzonych badań naukowych. Wśród 5 najważniejszych zalet zdrowotnych wynikających ze spożywania kurkumy można zaliczyć: działanie przeciwzapalne, działanie przeciwutleniające, działanie antybakteryjne, działanie przeciwwirusowe i działanie hepatoprotekcyjne.

Wyjątkowe właściwości zdrowotne kurkumy sprawiają, że przyprawa ta znajduje swoje zastosowanie podczas wspomagania organizmu w leczeniu wielu chorób i ich objawów. Kurkuma sprawdza się m.in. podczas leczenia objawów przeziębienia poprzez działanie przeciwgorączkowe, łagodzenie zapalenia zatok, kaszlu czy kataru oraz pomaga w problemach stomatologicznych — kurkuma pozwala bowiem na łagodzenie stanów zapalnych dziąseł i przyzębia. Suplementacja kurkumy poprawia także stan pacjentów z problemami metabolicznymi, problemami żołądkowo-jelitowymi oraz chorobami układu nerwowego, takimi jak depresja, choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona.

Kurkuma w diecie — jak stosować?

Kurkuma to niezwykle wartościowy składnik, który warto włączyć do swojej codziennej diety. Chcąc zadbać o regularne spożywanie kurkumy, można zdecydować się na częste stosowanie jej jako przyprawy w kuchni oraz przygotowywanie popularnego napoju bazujący na zdrowotnych właściwościach produktów spożywczych, jakim jest złote mleko — do jego przygotowania potrzebna jest sproszkowana kurkuma, mleko, olej kokosowy i dodatki, takie jak cynamon, imbir, pieprz czy miód. Popularnym sposobem na cieszenie się korzyściami, jakie niesie za sobą regularne spożywanie kurkumy okazuje się także sięgnięcie po suplementy diety zawierające ekstrakt z kurkumy, który zawierają optymalną zawartość niezwykle cennego składnika, jakim jest kurkumina.

Więcej szczegółów znajdziesz tutaj: https://naturalnieozdrowiu.pl/kurkuma-wlasciwosci-dzialanie-i-zastosowanie/

Oceń ten post

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Currently you have JavaScript disabled. In order to post comments, please make sure JavaScript and Cookies are enabled, and reload the page. Click here for instructions on how to enable JavaScript in your browser.

Exit mobile version