Zielona herbata i jej właściwości

0

„Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje” 

Zielona herbata jest znana od setek lat wraz ze swoimi leczniczymi właściwościami – konieczne jest tylko jej odpowiednie zaparzenie.

Mało kto wie, że jest ona jedną z najstarszych herbat – liczy ponad 5000 lat! Jej świetność jest doceniona szczególnie w Japonii, Chinach i innych krajach azjatyckich, jednak od niedawna jej zdrowotne zastosowanie zauważają także Europejczycy.

Ciekawostką  może być także fakt, że właśnie zielona herbata jest jednym z najczęściej polecanych sposobów odchudzania – a na dodatek bez żadnych skutków ubocznych!

A jakie ma właściwości zielona herbata?

Napar z zielonej herbaty działa pobudzająco i uspokajająco. Doskonale pomaga radzić sobie z napięciem emocjonalnym i stresem. Jeśli mamy problemy z układem pokarmowym powinniśmy pić ją codziennie, gdyż zabija ona bakterie, które w nim zalegają. Również w przypadku chorób serca i problemów z krążeniem warto pić tą herbatę, gdyż pobudza krążenie poprzez obniżenie ciśnienia krwi. Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i tym samym przeciwdziała ona zakrzepom krwi. Poza tym chroni ona zęby przed próchnicą, zapobiega nowotworom dzięki zawartym w niej garbniką, jest bogata w witaminy (miedzy innymi C,E,B) i sole mineralne. Ma ona także działanie przeczyszczające gdyż pobudza działanie pęcherza moczowego, a to przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu, a poza tym przyspiesza metabolizm i szybko usuwa zbędne produkty przemiany materii, a jej chłodne napary stosowane są przy przemywaniu spojówek i powiek podczas zapalenia.

Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Aby polubić zieloną herbatę, należy poznać tajniki jej zaparzenia. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna być źródlana lub filtrowana oraz mieć odpowiednią temperaturę (60-85 stopni). Zalanie zielonej herbaty wrzątkiem powoduje, że napar staje się żółtawy i mętny oraz gorzki i cierpki w smaku.

Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.

Świetnie smakuje, posiada cudowny aromat, pięknie pachnie, jest zdrowa, pomaga osiągnąć idealną figurę – czego chcieć więcej?
Poznaj też właściwości, jakie ma herbata pu-erh.

2.5/10 - (1 vote)
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here