Zdrowe odżywianie – podstawowe zasady

0

Zdrowe odżywianie staje się coraz bardziej popularne wśród dużej części społeczeństwa staje się zdrowy tryb życia. Wielu z nas w dobie Fast food-ów i barów szybkiej obsługi stawia jednak na żywność naturalnego pochodzenia. Zaczynamy dbać o swój zewnętrzny i wewnętrzny wygląd. Zależy nam na zdrowym trybie życia i dużej aktywności ruchowej. Dla chcącego nic trudnego.

W czasopismach i na portalach w Internecie pojawia się coraz więcej artykułów poświęconych kolejnym zdrowym dietami. Społeczeństwo złapało bakcyla zdrowego trybu życia .Każdemu zależy, aby dostarczać do organizmu zdrowych i potrzebnych składników. Podstawą zdrowego żywienia jest dostarczanie do naszego organizmu z czterech grup produktów. Do tych grup zaliczamy; ziarna zbóż, suszone owoce, warzywa, ziarna roślin strączkowych. Warto poznać tajniki zdrowego odżywania by w przyszłości czuć się zdrowo i dobrze wyglądać.

Nie każdy produkt znajdujący się w danej grupie nie jest zdrowy. Więc od czego zależy to czy produkt możemy zaliczyć do tych określanych mianem zdrowej żywności… Najlepiej wybierać produkty o naturalnym pochodzeniu. trzymać się z daleka od produktów pełnych sztucznych barwników i dużej ilości konserwantów. Coraz częściej w sklepach możemy znaleźć pułki z produktami określanymi mianem zdrowych. Wybierać produkty wytworzone w możliwie naturalny sposób. Nie te wytwarzane w dużych fabrykach, robione masowo. Produkty nie nawożone sztucznymi nawozami i te przy których produkcji używa się sztucznych aromatów i barwników. Bo w zdrowej żywności stawiamy na naturalność.

Do zdrowej żywności nie zaliczamy produktów tzw. Oczyszczonych np. sól, mąka, cukier, wędliny i tłuste mięsa. Dieta wysokobiałkowa nie ma pozytywnego wpływu na nasz organizm. Ponieważ białko w dużych ilościach przyczynia się do rozwoju miażdżycy oraz zwiększa ryzyko popadnięcia w otyłość. Czerwone mięso lepiej zastąpić chudym mięsem takim jak mięso z indyka czy drobiowe oraz różnorodnymi rybami.

Podstawowe zasady podczas samodzielnego przygotowywania zdrowych posiłków :

  • Należy pamiętać o tym, że potrawy gotowane i smażone przez długi czas tracą cenne składniki dla naszego organizmu np. witaminy. Dlatego staraj się przygotowywać potrawy na parze ponieważ zawiera to nie dużo czasu.
  • Przy zakupie produktów, staraj się wybierać produkty świeże. Wybieraj dużo owoców i warzyw. Nie te szczelnie zapakowane w plastikowe opakowania
  • Zacznij spożywać więcej sałaty, surówek. Pamiętaj aby produkty przed przygotowaniem zawsze umyć
  • Przygotowuj dania i porcje raczej średniej wielkości, bogate w witaminy i błonnik
  • Wymieniaj często płyny w organizmie, zastąp gazowane napoje na wodę mineralną i zdrowe herbaty ( np. zieloną )
Oceń ten post
reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here