Białko w naszym organizmie

0
5
Białko w naszym organizmie
Rate this post

W naszym najbliższym otoczeniu białko występuje w wielu postaciach. Białko jest jednym z najważniejszych produktów potrzebnych w naszym organizmie. Dlatego zaleca się regularne spożywanie produktów zawierających właśnie ten składnik odżywczy. Białko przyczynia się do budowania, regulowania wszelakich tkanek i komórek .mięśni w naszym ciele.

Specjaliści uważają ,że dzienne zapotrzebowanie na proteiny naszego organizmu to około 20-30%  produktów spożywanych w ciągu dnia. Białko to zarówno dobry składnik każdej diety odchudzające jak i diety „na masę ”, która umożliwia rozbudowę mięśni, ale do tego tematu wrócimy później.Wracając do udziału białka w odchudzaniu, stwierdzono iż podczas trawienia organizm zużywa wiele energii w rezultacie spala zapasy kalorii w organizmie. Proteiny mają także wpływ na utrzymanie tkanki mięśniowej w momencie utraty tkanki tłuszczowej. Dlatego białko powinno wchodzić w skład wszelakich diet. Powinno się pojawić w danej diecie w rozsądnych porcjach ponieważ nie możemy przesadzić z ilością spożywanego białka.

Wiele osób uważa ,że spożywanie dużej ilości białka to murowany sukces na rozbudowę swoich muskuł. To prawda coś w tym stwierdzenie  jest prawdziwego. Sporty siłowe wymagają dużej pracy fizycznej ,a co za tym idzie dużo produktów ,które umożliwią wytwarzanie potrzebnej energii w organizmie. Potwierdzono naukowe, że osoby spożywające białko w większych ilością niż przewidują wszelakie normy posiadają większy bilans azotowy co w rezultacie daj lepszą wydajność naszego organizmu. Białko to jeden  z głównych suplementów diety budującą masę mięśniową. Stosowane głownie przez mężczyzn którzy w krótkim czasie chcą rozbudować znacznie swoją masę mięśniową. Proteiny cieszą się wielką popularnością w kręgach osób trenujących sporty siłowe. Czy stwierdzenie białko = muskuły jest trafne? Gdy kulturysta lub inny zawodnik spożywa większą ilość białka sprawia to, że jego organizm z czasem zaczyna przyzwyczajać się do większej ilości protein. W tym procesie gdy podwyższa się ilość protein nasz organizm zaczyna produkować więcej energii co pozwala nam na większą i bardziej intensywną  pracę na naszymi mięśniami. Potwierdzono, że najlepszym produktem jest białko serwatkowe. Wskazane jest także urozmaicanie swojej diety o białko sojowe. Sprawia to, że nasza dieta jest wzbogacona w różnorodne składniki. W rezultacie poprawi się ogólna kondycja naszego organizmu oraz wygląd sylwetki w połączeniu z odpowiednimi ćwiczeniami.

Najwięcej białka zawierają produkty mięsne, ryby, produkty zbożowe, jajka. Białka można także szukać w nasionach, orzechach i warzywach. Poniżej przedstawiłam kilka przykładowych produktów wysokobiałkowych.

Mięso: kaczka, kurczak, indyk, wołowina
Ryby: tuńczyk, śledź, szproty, łosoś, dorsz, małże
Owoce i warzywa: awokado, brokuły, szparagi, szpinak, kapusta, pomidory, arbuz, fasola
Nasiona: ryż biały, ryż brązowy, otręby, mąka pszenna, soja
Produkty mleczne: ser biały, jogurty, mleko, jajka, ser żółty .

ZOSTAW ODPOWIEDŹ